Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, April 18, 2011

Perkembangan Iman

Salam semua,

Hari ni terpanggil untuk buat n3 kedua (setelah stress pagi tadi siapkan report). Dalam kepala ni asyik dok teringatkan iman je.Rindu plak.Macam tak puas spent time last weekend (ni yg nak buat proposal kat incik suami untuk resign 24hrs!!)..

Well, this time nk cerita sikit pasal perkembangan Muhammad Iman Rizqin.Now, dia dah 9mths ++..sekejap je dah besar anak ummi babah ni.Rase macam semalam iman ngan ummi kat spital..huhu..

So, bile dah besar ni, makin banyak le akal dia..Meh kita tgk apa yg dia dah pandai buat.

a.Dah pandai menggigit orang.Asal rase nk gigit kaki/betis/tangan ummi babah, dia akan gigit.Kalau geram pun dia gigit jugak!! Gurau2 pun dia hentam jugak gigit orang..ish..ish

b.Dah pandai paut orang pastu lepaskan tangan..Dapatle merasa berdiri sendiri dalam 3saat..Pastu cuba lagi..

c.Bile makan guna high chair, tak nak duduk.5minit pertama je really behave.Lepas tu akan buat aksi sendiri.Berdir sambil jenguk2 lantai.Nak pusing2 dalam highchair.Orang duduk atas kerusi, dia duduk atas meja highchair tuh.Bile dah mula berdiri, ummi terpaksa pusingkan highchair supaya badan dan muka dia ngadap ummi (sbb bile diri dia akan pusing belakang smabil paut pada penyandar kerusi).

d.Pandai ajak orang main peek-a-boo..Selalu orang yang buat kat dia sambil tutup muka dan cak2, dia tukang gelak.Skang ni, dah pandai amik kain pelekat babah, dia plak yang tutup muka, pastu ummi la tukang ckp peek-a-boo..Iman masih lagi tukang gelak la (ummi pun).Kalau rase tak nak main, blah gitu je..cessss

e.Akak kat nursery tu cakap, skang ni kalau ckp kat dia babai, dia akan pandang luar.Bile soh salam tangan pun pandang luar.Macam tau je bile babai or salam time nk balik dah sampai..hoho..meaning ummi dah de kat luar..emm..bijak..bijak..

f.Last week belikan dia cat (yang letak bateri, pastu cat tu gerak2 sambil geleng2 kepala, harga dalam RM10 je). Ajar dia 'this is cat'..cat..miawww..miawww...banyak kali ckp cat..cat..Sekali tu, letak cat atas almari mekap.Dia duduk kat lantai, bile tanya where's ur cat?? Terus dia toleh atas..owhhh..ingat plak dia cat tu apa..ummi pun teruja lah!!pastu ajar lagi ball..Bile tanya where's ball?? Terus cari2 kelibat ball..Kalau ade dekat2 dia, dia akan pergi ke ball..pastu baling2 ball..hehe..ummi sangat le suka..pandai..pandai..

g.Mungkin sebab dah dok kat nursery, ramai kawan, bile balik rumah, takde kawan.Last week, abg adam dgn kak hawa dia dtg, bukan main excited lagi..Ye la, weekend ada geng..Kalau tak dok ngadap ngan ummi babah je la..Tak kanak2 langsung!!!! Kesimpulannya, dah pandai berkawan.

h.Iman ni kadang2 tak makan saman langsung.Suka amik mainan orang.Babah kata gangster macam time ummi tgh ngandungkan iman..cesss..senang cite GARANG..Contoh yang paling syiok, last week our new neighbour buat house warming.Dia ada anak kecil so ada la kereta mainan yang ride-on tu la..Bile nampak je, terus diterjah.Padahal time tu, ada sorang budak ni (umur around 1yr ++) tgh dok atas tuh.Boleh iman dok panjat2 kawan tu, pastu dok ketuk2 mainan tu.Budak tu dah takut2, tak lama pastu terus budak tu nanges..alamak..anak aku yang buat..waaa...iman..iman..kot ye pun, tunggu la turn awak..last2 budak tu mama dia amik..iman ape lagi, the ride is mine lah!!!!..habis dia conquer sorang2 mainan tuh..nak naik kaki tak sampai nk tolak.Dia yg tolak mainan tu kesana sinun..huish..boleh tahan ganaszzzzzzzzzz..

i.Berat dah 8.3kg..owhhhh..mmg ummi mengah dokong kamu..badan makin gedebop..Tp ummi dgn babah suka sgt sebab lepas iman keluar ward hari tuh, badan tak naik2.Maintain je 7.1kg..naik pun lepas 3 bulan.Itu pun takat 7.5kg..bile dah gedebop mcm ni babah suka la gomol2 kamu..tp bile orang gomol dia marah..tp dia suke kacau, tarik rambut, cocok muka ummi babah tatkala sedang berehat..ish2..sabo je la..

j.Kalau babah yang hantar dia ke nursery msti nanges..kalau dgn ummi tak pulak..maybe dia ingat, kalau kuar dengan babah, mesti nak g jalan..Bukan nak pegi nursery!!!Pastu, kalau nampak babah pakai jeans, mesti asyik dok kat kaki babah je..takut kena tinggal..hehe..

k.Kalau ummi dah start nyanyi lagu twinkle twinkle little star, baba black sheep atau oh mc'donald mesti iman secara otomatik akan angkat kedua-dua tangan (mcm lambai2 gitu).He wants to show that he enjoy listening to his ummi's singing..haha..yeke??? tp dia akan stay still and goyang2kan tangan dia..kalau lagu twinkle2 little star, ummi akan buat gaya bintang berkelip2, and he tries to follow (gaya dia kelip2 sebijik mcm dia babai orang)..hehe..so kiutttttttt..

Ini je kot yang ummi boleh catatkan ttg perkembangan Muhammad Iman Rizqin..Kalau ada lagi, ummi akan up-date lagi..daaa

Jom layan gmbr iman..tp bukan yang terkini ye..harap maklum..macam biasa, belum upload dari HP!!






Umur baru 1hari.Atok buat upacara belah mulut.Tangan lagi satu tu tangan opah nk suapkan air zam2..















Ni baru blajar duduk.Umur 7bulan.Nak p tesco time nih..
















Balik dari kampung time raya cina.Tu yg ada buah limau tuh.Highway jam teruk.Ummi boring2 tangkap gmbr iman makan SEBIJIK limau..hehe

2 comments:

ardinihumaira said...

comelnye ;)

LoVe said...

nak gigit iman gak.....tomey...tomey...