Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, November 25, 2011

Akhirnya..beli jugak

Jeng..jeng..jeng..


Baby kisya dah ada baby cot..yahuuu
Ummi nk jugak beli..
Selain nak elak dari adik dicepuk, ditepuk, dilanding oleh abang, ummi sian kat babah yang dah sakit2 badan dok tido atas toto je.
Tu pun dah ada 3layer of toto, comforter dengan tilam kekabu yang nipis tuh.
Masih gak mcm landing atas lantai.


Tapi sebagaimana yang dah diramal, abang iman mana boleh nampak benda baru.
Mesti ingat dia yang punya.
Benda lama yang dia punya pun, macam bouncer, asal adik baby guna je, dia dah dengki.Nak jugak dok kat situ.
Feninggg.
So, bila babah siap je pasang cot tu, dia la yang lebey2, meronta2 nak naik dalam tuh
Tak tau itu untuk adik.
Beli kaler blue.
sebab itu yang affordable, pastu siap ada tempat tukar diaper.ape nama entah natang tu.
Eh..ini baby cot ke??
tapi ini playpen jugak..ahh.lantak le..


 nampak tak??
dia sibuk nk panjat..
yeay..the one and only conquerer!!!

Babah ada cakap 'abang dah agak dah, mesti dia rebut gak nk naik'
Pastu ada lagi ayat yang tak leh terima dek akal 'macam tak berbaloi je beli'
Huish..ada plak..ok ape..
Abang boleh tido atas tilam rege seribu (lepas diskaun nan ado rege gitu - tilam lambak jek)
Kan ke bagusss..tak sakit badan..
Lagipun, bukan banyak benda yang baby stuff memahal ni kita beli.
Banyaknye orang yang bagi time iman dulu
Kita belli setakat bath tub, high chair..bape engget sangat la.
Rege playpen ni pun, tak cecah pun rege stroller iman yang opah bagi tuh..
Jadi, berbaloi la..
Benda ni kalau kisya tak pakai dah leh lipat2 pastu simpan kat stor 

Ekceli, bila dah de anak dua, ummi memacam nk beli.
Next, ummi target nk beli buggy..ok..kita kebas duit babah pulak..
Beli yang simple2 dah le..tak payah memahal.
Sebab nk beli, abang iman sibuk nak naik stroller bila adik dok dalam tuh.
B4 adik lahir, asyik nk terjun keluar je..

Lagi satu benda ialah beskal yang ada double seat depan belakang tu.
Yang ada pemegang kat belakang dia..
hehe,.yang ni dah bagitau babah yang anak2 nk pow duit dia..
mahal jugak natang tu, dalam 150rengget gak..
Tgk jiran mak pakai, gmbr doremon lagi..kiut je..
tapi kena tunggu adik kisya boleh duduk..kang sakit pinggang dia..

~eh..rini  je dah buat 3 entry..haha..rajin la sebab masih bercuti..jgn jelesss..3 bulan hokeyhhh~

EBM Iman Kaiyisyah

Natang ape tuh berbungkus bagai??
Daging kurban hari tuh kot..heeee
Bukannnnnnn..
Itu la stok EBM baby kisya..
Alhamdulillah, berkat usaha gigih lagi kental, dari pantang lagi dah buat stok..
Hasilnya..ayam terpaksa letak kat bawah..
wiuuuuuww..jijiksss.maksimumkan suhu darjah celcius petiais
Terpaksa hokeyhhhh.
Dapat letak kelapa parut je..
Plak tu, mmg tak boleh nk berangan makan ikan, sotong udang bagai..
hari hari terpaksa kunyah ayam..jemu dahhh
Ikan bilis pun dah habis stok..
Telor pun ayam gak kan..jemuuu


Freezer buat masa ni khas utk EBM kisya..
Dah berapa oz, tak tau le..
Sebab tak tentu isinye..
1 storage boleh muat 8oz, tp ikot berapa oz yang dapat.
penah dapat 1oz jek!!!
Itu sebab guna milk collection, tak pump pun..
Worth jugak benda  ni..
Rajin guna waktu pantang ritu.
Ye ar, bila kita bagi susu anak sebelah breast, yang sebelah lagi pun menghasilkan / mengeluarkan susu gak
So dari sedekah kat breast pad, baik kita takung.
paling banyak dapat ialah 3oz ++, itu pun bila kuarkan, tumpah sikit2..
Penuh sangat dalam shell dia.
Harga mahal sikit la, dua ketul tu  je rm70 (menangis membayo)


Ok..berballik cerita EBM kisya tadi.
Malam kemarin kuar p bangi, cari botol susu kisya yang baru
Guna MAM, Alhamdulillah nk jugak dia minum pakai botol tu
Konklusi, kisya tak nak guna tommee tippee..
Ada sape2 nk beli satu lagi tak??hehe
ada sebotol lagi tak pakai..5oz..lelong..lelong..

Eh.sambung balik cerita..gila melalut.

Pas beli botol kisya, saje singgah kedai jual barang elektrik, nak usha freezer.
Sempat pergi sebuah kedai je.sbb dah mlm
Kedai ni nampak dari luar gempak giler,,
Sekali kat dalam ada 4 bijik freezer je..cehhh
Harga cam mahal lak tu
Yang kecik jenama elba pun lagi sengget nk 700..haktuiii..mahal..
Tapi kitorg bukan nk bli lagi pun..
usha rege dulu dakkkk.
Aku ckp, harga takleh kurang ke bang???
dia siap amik calculator, tung tang tung tang tekan, last2 670 dia offer..
Cehhh..mahal lagi (padahal takde bajet cenggitu)
last2.Ok la bang takpe, kami saje tgk2 je..
Eh kak, kami kat sini takde makap makap harga..penghantaran percuma..
ohh yeke..saya ingat dalam 600 je freezer..
senyum..kuar kedai

Rupenye dia folo kitorg sampai ke kete siap tekan tekan kalkeleter..
ape kejadah brader nii..
Ok kak, 615 saya offerr..
Takpe la bang, terima kaseh..

Ape daaa..habis nk dapat last customer le tuhhh...
Teringat plak cite pak cik aku.
Ni kes zaman Bio aura tengah glamer meletop letop..
Bio aura ni pun tgh jadi barang panas mcm gorpis (goreng pisang) tu haaa..
Time tu sume dok pakat nk beli / jual bio aura, sampai sanggup buat loan 20k.gilerr..

Ada la member pakcik aku tu dah tak nk jual natang tu.
Nk habiskan stok dia offer sebijik kat pakcik aku.Kena la offer rege asal dulu kan..
Bila nego punya nego takde win-win solution.
last2 ape tau.
Pakcik aku kata 'aku ada 1000 je'
Alih2 member tu jual jugak dgn 1000..
Ok gak kan ayat dia tuh..
aku ni dah la tak pandai nk 'ketuk' harga.
So kena la guna kekdah ni bile nak beli freezer nanti.

Tapi jangan le ko pegi paso mlm beli ayam ckp ' ok bang saya ada spo hengget je'
Padahal ayam ko sampai 2kilo lebey..
Memang dia hayunkan jugak ayam tu kat kepala kannnn..
Agak agak la kan..
Beli barang beso2 boleh la nk ketuk ketuk harga..

end

no title : Botol oh botol



Amacam??
Any komen??
Ada macam berANAK 10 tak??
Nursery maybe??
Haha..

Yang ni sesi basuh botol berjemaah namanya..
Last week basuh semua milk storage iman yang dulu2 untuk baby kisya pakai pulak.
Anyway drying rack tu both ofis yang bagi
Yang biru 'baby kiko', abang iman dapat
Sebab baru anak sorang, kasik yang kecik dulu
Sekali dapat sorang setahun, depe bagi lagi
Kali lebih besar punyeee.
Spinning Drying rack (the first years)
Boleh putar putar kekdahnya..
Perli ke apa, tak tau le..heeee
Tapi mmg worth 4 having this stuff.
Botol susu anak2 sedara pun boleh tumpang sekaki.

Yang hadiah ni, depe siap berbalut bagai
Sekali bukak ada tanda rege lagi..
wakaka
tak pasti jika ia disengajakan or tak.

Ok sekian..

Letak gambar empunya botol botol selambak tuh

Roger..roger..roger federer.. 

dah macam nyonya jual sayor plak..

Tuesday, November 22, 2011

Yeayy...hati berbunga bunga macam bercinta

TAHNIAH kepada skuad HARIMAU MUDA..


Yeayyyy
Kerana korang satu mesia tido dalam senyuman.


Berdebar debar kami laki bini selama 120minit.
Menyumpah nyumpah dekat si Bonai dengan Otok yang macam ayam katek tu..
Tak lupa juga menyumpah pada striker mesia yang sangat hampeh (takleh kutuk lebey2, budak smgr tuh..wahahaha)


walau apa pun,
Tahniah pada abang baddrol yang menentukan kemenangan milik malaysia.
Tahniah kerana tumpaskan keegoaan dan keangkuhan penyokong indon (yang tak bertamadun tu)
i luv u lah.


MALAYSIA BOLEH!!!




~sangat gembira sampai eksen2 kemenangan dengan bibik makcik belakang umah~

Monday, November 21, 2011

abang iman dah tak sayang adik ke??

Salam semua,


Lately, abang iman asyik dok cepuk adik dia..pasai pe entah??!!
Kalau nak kata dia jeles, memang pun dari kisya lahir lagi..
tapi takde la sampai cepuk adik..
Ummi babah pelik..
adik ada buat salah ke?? heh, tak mungkin la kan..
Budak tu apa tau?!!


Adik baby mmg ummi dah tak berani nk tinggal sorang2 atas katil
bukan sebab dia dah bergolek..
tapi si abang yang dah pandai panjat katil, naik katil, memula tengok2, pastu kiss.last2 dia cepuk..
Pek..pek..pek kat muka adik.
aduii..sian la budak kecik tu
nk marah si abang, memang la marah gak, tapi ape dia paham..
Budak baru umur setahun 4 bulan..dah ade adik..(nk salahkan ummi babah ke..uuuuuu)


Bukan takat cepuk je,kekadang tu landing baik atas badan adik..
mak ai..penyek la budak kecik tu
yang si adik lak, kadang2 tu tak nangis pun
seakan redha dengan perbuatan si abang..


Semalam lagi pulak
Iman tgh makan buah oren, letak oren dlm cawan.
Agak2 dah puas makan, boleh dia ketuk kepala adik dengan cawan tu
Menjerit la si adik..


Agak2 nape iman jadi mcm tu ha??
baru je lagi benda2 ni..


Kalau babah nk mandikan kisya, mula la dia menjerit
macam kena dera..huish..
Pening kami


So, petang semalam, waktu anak2 tido,
dapatla ummi babah sembang2 and bincang itu ini
At the end, kami buat keputusan utk beli baby cot
Jangan tekujat ye..
Asal?? Memang takde baby cot ke??
Ye..memang takde beli sejak iman lahir.
Takde keinginan pun.
Sebab hubungan ibu dan anak akan lebih rapat bila dapat tido bersama
dan jantung (atau paru2, tak ingat plak) akan lebih sihat..
(hasil bacaan berita harian)
Walaupun si ibu tido tak dapat dipelok oleh si ayah..
Itu fakta tipu la..kalau tak mana dtg setahun sorang..blurpppppp


Ingatkan malam tadi nk jejalan, nk usha deep freezer dgn cot,
tapi tetiba lak ayahanda dan anak2 bujang dah terpacul depan gate.
So cancel.Malam ni pun tak bleh sebab nk tgk harimau muda main..


Eh, player jersi 13 -ahmad fakhri tu budak SMGR ek??
Macam familiar je muka,..
Bukan apa, dalam fesbuk, ada org tag gmbr time sukan tahunan tahun 2002 (mmg sadis tgk muka sendiri time ni)
Time ni form 5, seronok bila jadi senior..
Time sukan la nk melaram baju2 pinjam lagi2 time kawad kaki..
Time ni la menggedik nk pegang bunga manggar la, bunga telor la segala bunga nak pegang..
Habis hebat, padahal lari 100meter dah semput..
Ok, berbalik pada gmbr ni..
tengok bebaik yeee
Ok, ummi opkos la kecik molek bajet cun tu..(buwekkk). yang no 3 dari kanan..
Yang pakai songkok tu nk tau sape??
Adik safee sali..ala..player harimau malaya yg semakin glamor tu
Dapat la tumpang sekaki glamor dengan adik sapi sali
ekceli sapi sali dulu my senior..(tumpang glamor lagi)
Dia dulu biasa2 je kot..tak kenal sangat pun..
Bukan jejaka idaman lah senang cite..
Ok, yang fakri tu yang dok depan.4 dari kanan.
Ada rupa tak???? hehe
Ye la kot ek..
Ok lagi sorang ialah azlee..6 dari kanan..
Sape azlee?? 
Dia tu newcomer dlm industri hiburan tanah air..
Antara cite yang ingat ialah kelaaaaas kau maria (astro) dengan model iklan brylcreem (yang kat airport dia rambut cacak2 sekali depan imigresen dia transfer jadi nerd)


Tapi benda ni belum pasti kesahihannya.
Aku je yang pasan nk tumpang glamor dapat satu sekolah ngan orang yg dah glammm..


Eh..apehal melalut cite ni..
Ok.
papepun kitorang akan usha baby cot dengan freezer mlm esok..


Satu lagi,
Selamat berjuang kepada wira2 negara untuk tumpaskan keegoan sang garuda


~end~











Saturday, November 12, 2011

Kosong

Takde mood nak hapdet belogg..
Tunggu minggu depan lepas semua ketensionan dilepaskan..
Baru nk amik mood hapdet.

Selamat berjuang kepada diri sendiri!! 
(letak kaler merah untuk mencipta semangat waja)

Peace

Wednesday, November 2, 2011

Sebelum terlupa, baik catit kat mana mana

Ok, ni ada few petua yang nak dikongsi..sharing is caring..


1.Rengat selepas bersalin
   Ambil sebijik ubi kayu dan diparut.Jangan direbus, parut mentah mentah..Kemudian digaul dengan gula merah.Makan 3 sudu..InsyaAllah rengat hilang


**asal 3 sudu..entah le..takde jawapan


2.Tangan pijar (pijo)
  Sapu tapak tangan dengan garam, pastu panaskan tangan atas api..


**agak-agak la panaskan tu, bukan sampai terbakar tangan kome ye..kang ada plak surat saman datang..


Sekian sahaja untuk hari ini..

Milestone anak dari kami

Salam semua,


Asyik2 dok cerita pasal perkembangan si abang je kan..bila plak turn adik ni..hehe..sian anak dara ummi ni..ok..ummi nk cite ape ek..ok..


Ummi buat milestone lah senang kan..


1.Baby kaisya hari ni dah 48 hari,,ummi pun dah selamat habis berpantang 45 hari..cuma  pantang makan je ada half way to go..100 hari ok..pastu leh la bedal segala abc, lai chee kang, tutti fruti, baskin robins..emm..yummy..buat masa skang telan liur je la..


2.Baby kaisya dah pandai senyum2 bila orang agah dia..time kat ipoh ritu, paling suka sembang ngan atok la..atok kan rajin layan dia..main2 dagu baby kaisya yang tajam cam ummi tu..emm..kalau kat sini, ngan babah pun kaisya rajin sembang..


3.Masih full breastfeed.


4.Check up sebulan, berat badan dah 4.2kg, 55cm..good job dear


5.Sedang berjinak jinak utk minum susu guna botol/syringe..Bukan main payah lagi..Buat muka tak puas hati jek..


Muka tak puas hati kerna dipaksa minum susu guna syringe

6.Dah mengereng sikit2.Hope cepat niarap macam abang iman (3mths dah niarap)

7.Rimas bila dipakai topi or headband.

 Dah rimas le tuh.Buat muka kiut mintak bukak


8. Sangat disayangi abang..Abang iman akan cium kaisya ikot dan je..mana yang sempat..
yang ni ok la, kat muka
yang ni
'
'
'
'
'
'


kalau yang ni??adik redha..jangan digigit udah..

9.Saiz diapers, masih S..bulan depan kot dijangka tukar M..hehe..

10.Stok EBM kaisya,,emm..ummi tak kire..tp dah tak muat peti sejuk..
   (owh incik suami, nk buat permohonan baru iaitu deep freezer..kehkeh)

Ok..takat ni je dulu kot..layan gambar sikit..




Tetiba ada gmbr abang iman..ummi suka tgk yang ni..sgt manja!!


Tuesday, November 1, 2011

sejuk perut ummi..


Sejak kebelakangan ni abang iman sangat rajin solat..pantang ummibabah bentang sejadah nk solat, dia dah takbiratulihram dulu..pastu siap sujud lagi..hati makmana yang tak sejuk perot bila anak dah pandai tunjuk cirri cirri nk rajen solat.
Bukan stop takat tu je, time ummi babah solat pun dia pun nk share sejadah..sharing is caring kekdahnya..kalau ada ketayap, laju dia sarungkan ke kepala..pandai dah..macam gini..


                                           
Kalau tang sujud ada dua kekdah..

Pertama: tonggengkan bontot ke langit, dahi atas sejadah..ummi rase yang ni 2in1..rukuk terus sujud..lagi cepat habis solat la..
(maaf takde gmbr)


Kedua : sujud ala2 prebet niarap..ok..selesai..
Pakai seluar pendek pun jadi la kan..asalkan solat..betul tak ummi???





TAPI….kalau macam ni ape ke jenis solat nye ek abang iman???? seksi semacam..auwwwww




lagi satu, iman ni kekadang bab makan payah jugak..sekali malam tadi ummi ngorat dia makan macam ni..


Nasi + carrot + sayor + kicap
ekceli he loves carrot so much..boleh makan carrot saje..tak payah makam nasi pun takpe..huhu
lately dia try makan batang sayor!! sangat kagum dan likeeee..
tapi sebab batang sayor tu agak liat nk putus dan usahanya gagal, dia campak ke bawah je..
senang tak???huishhh

ummi, cepat naikkan abang iman..nk makan dah ni..
time ni dah terjerit2 soh kita angkat dia naik atas kusi..

 ngap..emm..sedap gak muka orang ni kan ummi

 tengah ngunyah sambil tgk buletin utama..

 makan dan terus makan sampai boring..

Bukan senang nk bagi anak kecil makan..any secret recipe to share?? tah le..
Iman start umur 10mths dah tak nak bubur dah..jemu..asyik puteh je..kalau tak puteh, hijau or oren (yang tu dah terlebih sayor or carrot)..last2 ummi bagi ape je lauk yang ummi babah makan, tp mesti ada sup sayor..
so dari situ dia dah nampak all the vegetable yang dihidangkan..takde la janggal kot.ummi rase sebab tu la dia boleh makan carrot dan sedang berusaha utk makan batang sayor..
batang sayor ok..bukan daunnya,,orang mana suka makan batang sayor kan..tapi anak ummi nak pulak!!




Memang SEJUK PEROT UMMI bila abang iman sangat sayang adik baby..
LIKE!!