Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 29, 2009

They are back!!!

hehe..backstreets's back alright..

Macam tekezut bile BSB masih lagi mengeluarkan single mereka..tp kali ni without kevin richardson..asal ek??aku pun tak sempat nk sms dia..ngeeee =) ke dia dah resign jadi ahli BSB??tak sempat nk update le plak ...derang masih tetap dgn stylo lama iaitu, nyanyi sambil nari2 ala2 zaman late 90's..hehe..Adakah die hard fan mereka masih lagi setia bersama?? setakat ni majalah forbes, people belum lagi mengeluarkan sebarang fakta pasal tuh..

Tetiba pagi ni tingin plak tgk video klip single terbaru mereka iaitu "Straight through my heart" kat youtube..haha..layan le sekejap..sambil2 tu layan le lagu2 lama mereka mcm as long as u love me, all i have to give dan macam2 lagi le..

Let me describe pasal kemunculan terbaru mereka ini:

Brian littrell : sore masih maintain mcm dulu, rambut pun takleh nk stylo sgt, muke ttp macam dulu, tp dah nmpk tua sikit..(tak sempat nk buat research bape dah anak dia)

Nick Carter : sore masih macam dulu, ala bebudak, tp sllu sgt dapat lirik yg byk dlm lagu..huish..rambut dah botak, takde la ala2 belah tgh zaman kemunculan sulung dulu..hehe..

A.J Mclean : tukang cuci (sbb nama mCLEAN) yg masih sedap sorenye serak2 basah gitu..tp with new look skang ni sbb dah nmpk berisi..dulu dia kan amik drug..syabu ke ganja dia tak kabo plak..hehe..

Howie D : sore sgt lembut (soft ok bukan auww)..muke maintain sweet..lelain tak tau nk describe sbb tak bp nk usha sgt..haha..owhh lupe..he still the shortest among the others..hahaha

Kevin Richardson : maybe sedang sibuk jaga anak2 yg sdg membersar kat umah kot..=p

kalau dulu, mmg sangat tergila2kan band ni (dgn n'sync)..sume album belum sempat sehari di pasaran, dah cekop kat kedai..haruslah beli yg original kan..dulu2 dgr kaset aje..nk beli cd mahal sgt..nk download lagi tak reti!!haha..tp dulu2 ade ke download2 lagu nih..kalau ade magazine yg bg poster derang, wajib la beli..just name it, Galaxie, Lime, smash hit, perabih duit makayah bagi ke situ jek..mmg tak leh jadi cth pada anak2..sehingga sampai ke satu tahap sanggup bukak clear folder hanya nk letak gmbr2+poster mereka..sgt taksub!! orang dok kumpul sijil boh dalam clear folder, aku dok sibuk kumpul poster artis letak dalam clear folder..sudahnya sampai nk cari keje, folder mmg tak penah habis diisi..kui3..

Sehingga lah pada satu tahun. clear folder ku dicurik oleh sekumpulan bebudak yang menumpang tido kat hostel kitorg..mmg sgt bengang!!marah!!rase cm nk belasah je sape yg curik tuh..penat2 aku kumpul, last2 "dia" yg simpan collection ku itu..cakap kat warden kata barang hilang pun dia kata "tu la, saya pun tak leh nk buat pe dah nih"..ayo..jwpn yg menyakitkan hati..starting from that day, aku tidak lagi mengumpul sebarang gambar+poster psl band nih..dah mls sampai la skang..hanya tgk dan dgr lagunya di radio shj..

~end~



Monday, December 28, 2009

pasembor ohhh pasembor

date: 27 Disember 2009 venue: taman universiti indah

Di suatu petang yang hening...

Selepas seronok melayan mimpi, aku bangun dan mendapati perot berbunyi2 tanda minta untuk diisi..tetiba tekak rase macam nk makan pasemboq..dah lama tak pekena pasemboq..kalau dapat petang2 gini mmg layan gak le..seperti bese, incik suami lah yg akan menjadi mangsa mencari itu ini bagi melayan kerenah makanku..hehe..Sementelah dia pun mmg nk kuar cari barang, maka aku dgn sonoknye memesan "pasembor satu ye"..dia pun ok je..

Jam menunjukkan 7pm..tp kelibat incik suami masih tak kelihatan..ayo..ape lama sangat..disbbkan tak leh tahan sgt dan tahap kelaparan dah memuncak, aku pun turun dan menerjah roti kat dapor..makan 2 keping je, tak leh byk2..nti takot pasembor tak muat nk masok perot..=)

7.30pm incik suami tepon.."Yang, pasembor takde la, kat equine takde, kat tmn u ni pun takde!"..aku pun mcm pelik, dlm byk2 kedai mamak takkan takde.."ce cari kat Maulana, kat serdang tuh".."ea??ade ea??ok abg cari"

8pm..incik suami balik..dgn harapan dapat makan pasembor di umah dgn pelahapnya..hehe..malangnya bila bukak je pintu dia soh siap..uik?? "cepat siap kita makan kat luar je" dgn nada yang mcm marah pun ade..huh..ape hal lak nih..upe2nya pasembor takde..dia ckp kat maulana pun takde..aduyai..kempunan..kempunan..

bile masok bilik, dia nk solat maghrib, sempat plak membebel.."len kali nk pasembor tggu balik ipoh"..wah sampai begitu skali ke??bile lagi plak nk balik ipoh nye!! takkan kat sini pasembor takde??mmg dahsat le..aku pun dgn serta merta terus tarik muka masam+moncong ala2 moncong todak dah..huh geram pun ade!!

Malam tu kuar, dia bwk lagi p kedai mamak maulana kat serdang tuh..aku pun ckp " kat sini kan takde,np nk pegi lagi??".."ayang tanye la lagi, kot2 malam ni ade plak"..???? bleh plak gitu ye..bile nk masok kedai tuh, aku mcm ternampak plak bahan2 yang nk buat pasembor..huish..ade ni, mane bleh ckp takde!!

kami pun duduk, org bangla (bangla kot) tu tanya, mau minum pe?? kami pun order fresh orange..pastu bile time makan aku pun order la..saje nk test.."pasembor ade??" mat bangla tu pun kerot dahi.."takde" sambil geleng palenye.."eh..barang buat pasembor tuh ade kat depan??"..jawapan paling best aku penah dgr.."ITU ROJAK..BUKAN PASEMBOR"..Toingggggggg...aku rase mcm nk tepok pale org samada diri sendiri atau mat bangla tuh.."pasembor tu rojak le" serta merta ckp kat incik suami kat sini org tak panggil pasembor kot..adui..padan le cari merata org kata takde!! aku ckp kat bangla tu.."saya nk rojak..kalau kat utara org panggil pasembor".."saya tada tau, baru saje keje sini"..dgn rase bersalah nye ckp gitu kat customer..

pas dia blah, aku pun toleh kat atas tempat buat pasembor tuh, mmg trang tang2 dia tuleh rojak/mee rojak..hahaha..sape yang bengap skang nih??aku kah??

sejurus pastu, aku dgn incik suami tergelak berdua2duan kerana insiden itu..Kat sini rupenye org tak paham perkataan PASEMBOR..kesiannya..kat utara, senang je..masok kedai mamak, ckp je nk pasembor, terus ready..klu kat kedah/penang sana nun, pasemboq lagi ha cakapnye..

Inilah yang dikatakan "A Lesson To Learn".. =p

minggu ni nk balik ipoh, nk terjah pasembor kat silibin tepi billion tuh..perghh..mmg sedap..layannnn..

~end~

Tuesday, November 17, 2009

Singapore

3..4...owh..uniknya..uniknya..uniknya..singapura..

hehe..dah lama rasenye tak hupdate blog nih..maaf le..xde masa..lgpun i was on vacation..cewah

k la..nk dijadikan cite..On the 6th,7th dan 8th nov we went to uniquely singapore..tp unikkah?? emm..hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri..cewahhh..suprisingly they use toyota wish for cab!in malaysia who ever owned Wish dah kira hebat la kan..mungkin itu yg dikatakan "emas" kat negeri org..kat mesia, kena tggu cab utk ke klia baru dpt yg best2 gitu..nk byr pun trus kempes poket..tah np perasaan excited bile tgk gen2, kenari, savvy lalu lalang kat atas jln di singapore..mcm klako pun ade..macam tak penah tgk..poyossss..

Ok..we fly to changi airport with airasia at 7.30am..we were almost left our plane sbbnya sampai epot pun lewat, solat lagi, nk cari kaunter nk check-in pun jenuh..nmpk sgt jarang naik flight kt LCCT..tapi tak le jugak sll naik mas kt klia tu kan..haha

kat sane kitorg tak stay mane2 hotel mahupun rumah tumpangan..tp tompang berkaki2 kat umah ipar akak aku (IAA)..kuarters pekeja2 gomen di singapore..kami laki bini buat muka sekupang je la..nk jimat kos le katekan..besar giler umahnya..dah mcm kondo mewah klu kat sini..apatah lagi utk pegawai2 ptd yg dpt semi-d 4 tgkt..wahh..giler kaya kerajaan mesia..transport pun berimpit le dalam naza ria IAA tuh..ngam2 je seatnye..kire orait la kan..rezeki merantau 3 hari kat tmpt org. =)

petang tu trus p jejalan kat merlion park..15 tahun lalu (1st n last jejak kaki kt singapore), mcm tak nmpk plak singa pancut2 ayor ni..ke hilang igtan kot..kire ok la merlion park tu..nice view to take picture..kire klu kat mesia ni aku bg benchmarknye tugu negara le..kan ke tourist dok tgkp2 gmbr kat prebet2 tuh...pastu jejalan kat esplanade park..same je aktiviti..memenuhkan memory card kamera..ptg tuh juga kitorg p satu mall ni name dia pe ek..sin lin kot..tah le tak igt..tp kalu kat mesia sebijik macam low yat..kononnya nk p cari laptop incik suami yang dah tak leh start tuh..mmg murah..tp mind set golongan pertengahan ni mmg tak leh nk ubah..bile nk beli je mst mau convert duit mesia..mane bleh!!!haruslah jadi mahal jugak...laptop paling cikai pun dlm $600 bleh dpt..klu koje sana mmg le mampu..kot le gaji $2000/mth, bleh dpt 3 bijik..klu dok mesia gaji RM2000 baru dapat sebijik..tu blum kire nk upgrade le, tukar sane sinun, beli cooler la..ish3..mmg tak leh beli kat singapore le jwbnye..pusing2 shj..cuci mata..

Malam tu kitorg p menziarah sedara yg dah bermastautin kat singapore nih..dia dok kat stirling rd..tak jauh dr umah IAA tuh..jauh jugak talian persaudaraannya..so tak perlulah diterangkan disini ek..nama dia cik ruby , husband name pe tah ngan sorg anak laki..mlm tu dia buat kan kitorg epok2!!sebijik mcm karipap tp bentuknya bulat..sbbnya dlm tuh ade telur rebus setgh bijik..aku mkn 2 bijik..tu pun dah tak larat nk habiskan..balik je kitorg sightseeing kat orchard rd..christmas is coming..mmg cantek dgn lampu yg liplap liplap..patung2 snowman, rusa jantan betina dah berceratuk di sana sinun..nice view..dah rase mcm jln kat las vegas plak..haha..

esoknye baru kitorg menapak kat orchard road tuh..tp sesen pun tak spent sbb rase diri terlalu kerdil utk membayar brg2 yg dijual disitu..nk masuk dlm boutique2 ternama tu pun,penjaga pintu tu tgk atas bwh..walopon aku pakai sling beg "coach" (imitate from bandung =0 ), tapi tak memberi makne pape pun..persepsi jurujual tetap sama..alah..itu bukan mslh besar..even org singapore pun soping at KL!!!APE NK HERAN..klu aku pakai LV yg ori sekali pun, org tgk muke aku pun dia akan kate beli kat paso mlm..hoho..belambak bleh dpat..

then p lunch..pastu beli2 souvenir utk warga2 mesia yg nk kepala singa..haha..beli la sikit2 kat kampong glam..time tuh, bebudak dah berpeloh2 apatah lagi mak ayahnya juga dah basah2 ketiak, kitorg pun blk.. b4 tu singgah kat marina barrage..tmpt baru kate mereka..ala2 tmn rekreasi gitu..tp nk nuju ke padang rekreasi tu mmg setengah maut..kena menapak dan mendaki baru sampai..kitorg sume punye la bijak tak gune lif yg ade..masing2 nk slim..menapak le..kat atas tu, ramai org dok lepak tgh panas!!!aku pun tak paham..time tuh jam dlm 4ptg..tp masih panas..mgkin nk feeling mcm musim panas kat USA kot..ape nk buat kan..tmpt org..biar le..kat situ ramai yang main lelayang..mcm best sbb tmpt tggi..angin pun takde sepoi2 bahasa..tp sayangnya takde org cuba utk mencari rezeki dgn menjual lelayang..hampa!!igt nk beli bleh main ngan adam..cessss..dah jenuh memenuhkan memory card memasing, kami pun balik..turun gune lif..pastu sume org dah melepet dlm kete..caner nk p sentosa !!haha..len kali lah..yg itu kena spend 1 whole day baru la layan kan..tggu rezeki lain plak..

mlm tu cuma lepak kat umah je..gpun sian kat bebudak2 tuh..layan sehati berdansa jek..antara aktiviti lain ialah basuh baju..tp smpt kering sbb gune mesin pengering..dok oversea katekan..mmg selesa sgguh kuarters kerajaan kat singapore nih..

pagi esok pas solat subuh kitorg trus ke changi epot utk terbang balik ke mesia..kali nih, tak tekejar2 mcm time pergi..

papepun time kasih kat akak and abg ipar aku yg ajak kitorg join trip mereka ini..also thanks a looooooooot to family IAA yg byk menghabiskan masa dan juga sin dollar utk kami berkampong kat sane..=)

jadi..tgk le gmbr yg kitorg tgkp time kat singapore..nk tgk lg byk tgk kat fesbuk ye...

~end~



merlion park
Merlion Park
Marina Barrage
Hanya mampu snap gmbr shj di depan Zara boutique





Wednesday, October 28, 2009

TOLONG!!

Saya mengantuk di saat2 keje byk di ofis!!!
Apakah ubat mujarab yang boleh diambil selain menyelinap masok ke bilik solat dan zzzzz..

~End~

:: Ketandusan sumber maklumat ::

Tanggal 26 Oktober 2009:

Laptop incik suami tak bleh nk on..
Dia menggelabah dalam tenang..
Dalam hati aku "Yes!! Bleh beri baru,"..
Tetapi hanya ku pendamkan saje..
Dia pasrah dgn pemergian laptopnya yang dah berumur itu..
Last2 dia baring (sbb atas lantai) depan laptopnya..
Buat2 tido..
Padahal hati frust menonggeng..

Tanggal 27 Oktober 2009:
Si Isteri: B, nanti kite p singapore cari laptop nak??hehe
Si Suami:Hah!!jauhnye..kat lowyat pun banyak..
Si Isteri: emm..kita beli yg cam abg zali nye nak?murah je kot..
Si Suami: Ok, nanti kita cari kat low yat..

Aku masih nk hint2 suami untuk beli laptop..
Maka..

Tanggal 28 Oktober 2009:
::semasa nk tggu LRT nak jumpe ayahanda di Hotel Legend,KL::

Si Isteri:Bang, kite beli laptop touchscreen nak??
Si Suami:Hish, mepeklah..mahal!!
Si Isteri:Hehe..tp cantek tau, boleh lipat2 lagi mcm buku..
Si Suami:Berapa ribu..??
Si Isteri:Beribu2 jugak le..
Si Suami:Tak payah, beli bese2 je..tp ape jenama yang ada yang ayang tgk??
[wah..dia dah menunjukkan minat]
Si Isteri:HP kot, COMPAQ..
Si Suami:DELL pun mcm ok..tp abg xsuke ACER..
[aku dgn senang hati nyanyi 'ACER is the best'..incik suami hanya menjuihkan bibirnye saje]

::Perbualan kami pasal laptop terhenti tatkala LRT tiba::

Sehingga 30 Oktober 2009, masih tiada sembang2/diskusi psl pembelian laptop baru..Malam tadi aku simpan laptop (yang byk berjasa selama 5tahun kepada incik suami) dengan sayu hati dan letak di sudut kat ceruk bilik kami..huhu..

Kesimpulannya:
  • memalam aku tak bleh nk surf tenet
  • takleh nk fesbuk
  • tak leh nk tgk movie/tv series kat youtube
  • tak leh nk hapdate blog
  • tak leh nk tgk mcm2!!!!!



Berikut disertakan gambar laptop touching2 the screen yg aku serach kat google image..



















Sunday, October 25, 2009

:: Birthday selebrasi ::

Besday hubby pada 22 Oktober 2009 jatoh pada hari Khamis..Tak celeb pun, sbb weekdays..kitorg mlm tuh p pusing2 kajang cari aset..hehe..So aku pun decide utk gunakan membership "privilege" di Hotel Istana pada 24th October 2009 ni..dapat la tdo semalam, dinner and sebijik kek FOC..so aku booking bilik 1month b4..and buat confirmation a day b4 hari kejadian.everything was find until we reached hotel nih..my confirmation number under somebody else name..mengamok le aku..takkan nk balik kot..walopon dekat, ttp sebab memikirkan kitorg dah redah jem di KL tuh,plak tuh nk buat sumthng special utk husband tercinta, jadi spoil plak..aku pun soh le budak hingusan tuh cari gak bilik..pas tggu 5 mint..dpt bilik.tp tak best sbb dapat double single bed!!depe igt aku dtg ngan adik ke ape!!!aku tak mau..so dlm voucher privilege tu bleh upgrade bilik..so aku pun upgrade.dan2 kate tak bilik kosong..ah.bukan peak season pun..len la aku dtg skool holidays..aku soh dia cari gak..xsampai semint dia kata ade..npk sgt ade tapi tak mau bg..mentang2 yg dtg ni mcm budak2 je, mudah sgt le nk perlekehkan..cettt..

so mlm tu aku turun dinner dgn hubby..ade lagi masalah..waktu check in, org tu tny nk gune voucher dinner skali?kek? i said to him yes..then dia pun mintak coffee house reserve table utk kitorg.and he said just mention ur room number..tp nama aku takde dlm list utk dinner..hangin le aku..inci suami dah malas nk layan..siap marah aku len kali usah amik benda2 gini..waa..aku igt nk best2 celebrate ngan dia..alih2 aku balik kena marah..tak gune btoi hotel istana ni..pasni aku p concorde ke, jw marriot ke..ade kelas cket..privilege kunun..huh..

pas dinner kitorg nk jalan2 area situ..tp jalan raja chulan, mati plak mlm2 cenggini..klu sinag bukan men lagi jem nye..nk p pavilion kena menapak..takpe la, snap gmbr sikit, pastu balik..gpun aku dtg hotel siap bwk keje opis lagi..tak syiok betoi..

Besok paginye, kitorg dapat kek cokolat..1bijik lebih dari cukup utk perot kami..pas potong2,makan2, snap sana snap sini, and b4 check out..my hubby gave me a very2 warm hug and said "thanx sayang..susah2 je buat sume ni utk abang".."takpe, bukan selalu"..and then, he kissed me muarghhhhhhhh..=) happily ever after..

moh kite lihat aksi2 kami semasa spent time kat sana..


ini le kek yg kitorg dapat

potong sesama
hubby menjamah juga walopon marah
muke aku dah takde mood nk mkn..tp belasah gak
b4 turun, tgkp gmbr sndr kt bathroom..(sape lg nk tgkp kan)
ruang lingkup bilik
nampak khusyuk nye dia..huhu


Thursday, October 22, 2009

:: Demam KIK (part 2)

WOW!!!

Tak dapat aku nk gambarkan bagaimana tekezutnya diriku bersama ahli team yang lain pabila pengacara majlis mengumumkan yang kumpulan EAGLE-I menang utk KIK peringkat ICU JPM tahun 2009..kumpulan KIK aku le tuh..tekezut tahap beruk kitorang..al-maklum le..aku di antara presenter nye..kui3..dah le takde niat nk menang..takot kena masok tahun depan..perghh...kitorg pun dgn bangganya “terpaksa” naik ke pentas utk mengambil segala hadiah2 yg telah ditawarkan kepada juara termasuklah $$$$..tapi tak penting sume tuh..yg penting ialah tahap ketekezutan kitorg masih lagi di tahap maksima..trauma rasenye bile diumumkan sebagai juara KIK tahun 2009..haha..senyum aje kitorg pas naik pentas sebagai juara..turun pentas, byk le org yg cakap tahniah,..termasukle mak aku..hehe..tetapi!!! adakah berbaloi kemenangan kitorg ni..mungkin le..meh aku senaraikan kenapa aku kate kemenangan kitorg ni berbaloi-baloi:

ü Time makin hampir nk bertanding, bilik tidor aku mcm tongkang pecah..

ü Aku terpaksa tangguhkan acara melipat baju yang dah menimbun sebanyak 2bakul..(hampeh nye b1n1)

ü Terpaksa jugak menangguhkan basuh baju yang secara puratanya 2 bakul..perghhh...korg dapat agak le byk nye cane..2 kali pusing mesin..

ü Dah seminggu aku tak masak kecuali ujong minggu..tu pun buat bekfes je sbb sabtu ahad pun dtg opis utk siapkan KIK..yang lain mkn luar jek..

ü Sayor bayam (feveret hubby) dah lenyo sbb lama sgt dalam peti ais..npk sgt aku tak masak..xsempat tau kawan2..

ü Mata aku mmg kena p facial sbb dah kering + x bermaya sbb kurang tdo+kurang rehat dek kerana tiap hari stay back kat opis..

ü Life aku takde (ini idea dri presenter lain iaitu cik aida)..

ü Keje hakiki aku byk tertangguh kerana KIK..satu report aku terlepas due date..nasib boss tak marah sbb menang kan!!!Fuhhh

Haaa..bayangkan le life aku cane kawan2 semenjak aku bergelumang dengan KIK ni..janji top management kalu kitorg menang nk bwk p jejalan ke Pulau Pisang..aku pun tak tahu ceruk mane pulau tuh..depe kata lagi kalu p kena tdo dlm kemah..hah..tak mau aku..bek aku tdo kat umah ade bantal pelok baik punye..haha..

Ok le..aku pun tak de mende lagi nk cite pe pasal kemenangan terhangit dan tekezut nih kt blog nih..gmbr nti aku upload..tgk le..kat FS dgn Fesbuk..sbb gmbr kitorg tgkp dgn Datuk KP ade kat kameraman opis..depe tak upload kat website lagi..tunggu je la..tapi satu benda nk gtau korang..lepas je kitorg present..memang rase puas hati sbb dpt present dgn best dan panel pun nmpk mcm impress dgn persembahan kitorg..haha..masok bangkol angkat reramai..walopon tak paham amende projek tu, kitorg ttp puas hati sbb team building + team spirit mmg CARO!!!!! =)

Dikesempatan ini aku nk tribute penghargaan pada team member iaitu:

1. Hariss (Ketua Kumpulan)

2. K.Ijan (setiausaha paling dedicate)

3. Zahri (injinior yg byk bantu)

4. Aida (tukang gelak lawak bullah merangkap geng gelak aku)

5. Hasbullah (suke wat lawak)

6. Azam (chipsmore member- tp ade reason)

7. Ria

8. K.jemm (anak2 dia pun ikot skali wat KIK)

9. Sarah (dah last2 byk ckp plak)

10. En. Khidir (Fasi)

11. Ir. Pn Umi

::Ni i selitkan gmbr sedikit::

~ Lepas sume dah setel..kitorg snap2 blkg bekdrop KIK 2009~
~Bersama alin..kami dulu belajar sesama..keje pun sesama..haha~
~saat2 menanti diumumkan juara, kitorg meregek dulu~


Tuesday, October 20, 2009

:: Demam KIK (part 1)::

Dah dekat 3 bulan aku bergelumang dgn KIK ni..dulu nama dia KMK..sesape yg keje gomen, kalau tak tau mmg malu le..hehe..aku xsuke KIK ni..kanpe..aku tak paham amende tau..tetibe nk soh buat tulang ikan ishikawa le, pareto le, CBA le..kitorg satu group pening..dah le 90% ahli baru..mmg takde semangat langsung sepanjang buat bbenda nih..tp ade gak part2 yg bg aku smgt iaitu bile dtg perjumpaan/meeting/diskusi..makanan mesti ade..yihaaa..time to get fat..dah 2 kali aku dpt mkn KFC free..ritu dapat snack plate..smlm (di saat2 terkahir b4 bertanding - 21 Okt 2009) dapat dinner plate add on nasi ayam dan sup..perghhh..mmg layan habis..tp aku tak mkn pun..2kali dpt kfc free tu aku bwk balik..take away la kunun..tingat hubby kat umah tak mkn..aku tapaukan sikit..hehe..yela..dah le tak masak utk dia, aku plak sedap2 oren dpt mkn kfc free..Last day preparation mmg kitorg pulun hbs..dlm plan setel sume benda lah skrip, slide, buku by at leats 5.30 pm..

Tp mcm2 halnye 7.20pm baru setel..tu pun ade sesetengah ahli yg terpaksa tgglkan diskusi sbb nk attend dinner kat hotel equatorial, bangi..termasuklah aku..mmg terkocoh2 le..dah le baju tak iron lagi, umah jauh lak tu nk balik..tp disbbkan taknak hangit p dinner, kang ape plak org katekan..aku balik gak umah..7.45 pm sampai umah (ptt time ni jemputan dah sampai) tp aku kat umah lagi..baru terhegeh2 nk p mandi (mandi koboi je) + solat +mekap sket2 je (alah..just tempek compact powder je ngan colek sket lipstik)..siap tepat jam 8mlm..chop..pas solat tu,aku cm tak nk pegi..hubby soh tanya mak cane..ceh..dah kawen pun kena tanya mak utk buat keputusan..shy me!!! mak kate, dtg je..gpun tak setat lagi..(FYI..kami ank beranak dok koje under satu jabatan..tp mak aku kat state..aku kt HQ..ni keje JPA ok..takde main kabel2)

Pas siap kol 8mlm tu, aku pesan kat hubby soh bwk laju2..dia soh aku bwk, sbb aku bwk bile time emergency cenggini mmg mcm pelesit..tp aku xbwk..hilang le keayuan pakai baju cantek2, tetibe bwk mcm nk terbang..no way..aku kata "abg bawak..ayang nk dok sebelah"..nasib le dia bertindak mengikut arahan..OTW tu, mak asik sms je..tanya kat mane..jenuh nk kabo setiap destinasi..padahal takdelah jauh sgt..tp tah np mlm td rase jauh beno dr umah ke bandar baru bangi..OTW tu lalu plak hospital az-zahra..huhu..tetiba hati rasa sayu..sape yg tau, tau la ek..='(

aku sampai tepat 8.20mlm..org sume dah masok sbb dah setat dlm 2-3 minit yg lepas..aku cepat2 masok dan dok dgn colleague (cik yati, k.norish dan syahmi)..pastu mlm tu aku mkn dgn kenyangnya..tanpa memikirkan hubby makan ape mlm tu..waa..bini kejam aku nih..
:: maaf ye!tiada gmbr yg dpt diselitkan, sbb aku takde mase nk snap2::

Berbalik kepada demam KIK tu.22 okt 2009 turn group kitorg utk buat persembahan..cuak mmg dah tahap dewa..tak leh nk kate..maklum le..aku di antara presenter nye..tgn dok ketaq mcm nk p intebiu..di tambah plak dgn sokongan2 padu staf di sektor P&P yang membuatkan aku lagi bersemangat dan takot+neves..tp kumpulan kitorg mmg sempoi, dgn ketua yang 'caro' (ayat dia yg suke dilaung2kan sms diskusi KIK)..kitorg mmg dah set dlm pale otak masing2 yg masuk KIK ni hanya utk memenuhi permintaan top management (TM)..utk menang??? oh tidak sama sekali..sbb takot tahun depan kena masok lagi..waa mmg tamau..tp TM kata, kalau tak no 1, no 2 pun jadi le..paling koman no 3..kitorg telan aliur jek..mane taknye..group tahun lepas menang no 1..mmg cabaran kitorg amat besar le..

::time aku tuleh blog ni, keputusan blum kuar lagi..nantikan di Demam KIK (part 2)::

~haha..ni slot montaj kitorg..time snap gmbr ni, kena plak time gmbr aku~
chop!!am i that fat..huh..
~presenter yang diberi kebebasan oleh ketua kumpulan "caro" utk buat ape saje bile naik atas pentas..itu pesanan dia..antara ayat2 dia yg aku igt "korang nk melompat ke, nk buat pe ke..sukati korang..janji present..caro"..haha ~
::Klik kat gmbr nk close up..ketua yang ujong kanan::

~aku partner ngan azam..tgn azam menggelatar siot..aku pun same je..haha~

~Bullah : 1..2..3..tunduk..~
Kasi hormat sama panel

Monday, October 19, 2009

:: my hubby's skill ::

Untuk pengetahuan korang, incik suami saya ni mmg pandai bako lemang..tiap kali raya (aku pun xsure sejak raya tahun bile..nti i korek rahsia), tak kire la raya haji ke, raya pose ke, mmg muke dia la yg akan hitam, mata dia yg akan pedih, rambut dia la yg akan hangit dek kerana bako lemang nih..tapiiiiiiii...dia pandai takat bako shj..yg buat isi dalam buluh tu, mak nye la yg hebat..nk ngukur panjang lebar daun pisang tu, mmg bukan tugas dia..

Masa raya ritu aku berpeluang le tgk deme satu family buat lemang dari A sampai Z..aku pun ade juge bgi sumbangan iaitu bab perah2 santan ni mmg muke aku le yg akan buat..kalau mak mertua aku, dia lebih tradisional..kelapa kompom la kelapa sendiri (umah kampung beb)..skali buat 7 bijik dia parut..gune mesin la..itu dah kire maju sikit..tp tang perah santan, dia akan taruh kelapa parut tu atas talam, pastu perah le..banyak tu weh...mesti mau at least 3 kali perah..sampai luka2 kulit jari aku asyik memerah aje..maklum le, kalau kat umah mak aku, kalau tak beli je santan, kitorg blend aje...biar teknologi yg tentukan semua itu..haha..tp tidak di umah mertua..huhu..

ok la..berbalik pada kisah icik suami yg pandai bakar lemang, mmg dia akan bertungkus lumus utk memastikan lemang tidak hangit, cara nk pgg btg lemang yg sedang dibakar pun dia terer,,pendek kata, kalau korg nk upah dia bkr lemang, aku boleh suggest incik suami saya ni..hehe..sorry ye b..i promote u...ok la..tanpa berlengah masa, mari sama2 kita tonton gambar yg aku sempat snap2 semasa dia bkr lemang..raya baru2 nih..dah expired gmbr nih tp aku nk post jugak...selamat nonton...1more thing, time bkr lemang ni kat bwh umah..sbb last pose ritu ujan renyai2..no choice..lemang ttp kena bakar walopon dalam umah sekali pun..


~tgh buat pe tah~
~celup tgn dulu b4 pgg batang lemang yg sedang panas membuak2 dibakar..glove bg dia sgt wajib utk dipakai..kalu tak leburlah tapak tgn nya yg kasar itu..oppsss~
~hubby tgh tolak sabut kelapa utk menghidup & menyemarakkan api~
~mak mertua aku kt blkg nun~
~ hubby pandangan belakang~

Thursday, October 15, 2009

~ hawa bermonolog ~


hawa : emm..kiss dulu lah..jup g maklang nk amik hawa..


hawa : waaa..ni sape lak ni..tak mau la dekat2..rimas le..mak lang..cepat le amik hawa..asik sebuk ngan kamera je dr tadi


hawa : sat2..emm..kalau mama pakai tudung ni cantek x auntie?

auntie : kalau mama pakai bese je..tp kalau mak lang lin pakai, cantek la..
(aku yg buat skrip ni, jd suka hati le nk masuk bakul angkt ramai2..hahaha)



hawa : amik la hawa ni..kenapa nk close up lagi nih..hawa dah rimas ni




hawa : mak lang amik la hawa..


demam


Start jumaat lepas aku demam..tp sbb keje byk aku kuatkan semangat dtg jugak..hah..patut contohi diriku ini!..dekat opis Tuhan aje yg tahu betapa sengsaranye aku sbb sejuk giler dekat opis..sejuknye sampai ke tulang sum2 kawan2..aku hanya ada blazer utk menjadi baju tambahan kepada baju kurung yg sememangnya aku pakai..huhu..nk djadikan cite, cuaca hari tu plak mmg mendung, ekon plak mcm sengaja dikalih ke maksimum!!perghhh..sampai kol 5 baru aku balik (mmg time blk pun).. trus p klinik..
Balik umah trus mandi + solat Asar tdo sambil tggu hubby balik..nk mintak manje2..dia belikan bubur mc'd dan dia punye bege..dlm demam2 pn hbs semangkuk besa bubur siap mintak sikit bege hubby..haha..

Untuk pengetahuan korang, tak penah2 seumur hidup aku, ubat yang aku amik kat klinik habis kecuali ubat batuk, antibiotik dan selsema..itu aku rase ubat standard yg korg pun akan habiskan..kecuali la saje nk p klinik amik mc maleh nk keje, mmg kompem satu ubat pun tak luak..tp utk demam la..untuk julung2 kalinya, ubat demam yang doktor bagi sebanyak 2 papan habis ditelan dalam tempoh 2 minggu..less maybe..punya la nk kata demam kali ni mmg tahap dewa..xsia2 company incik suami menanggung kos perubatan aku nih..


Lokasi klinik : Klinik Penawar, Sri Serdang
Reason dtg sorang2 : Dari opis trus ke klinik, incik suami kata tak payah tggu dia, nti lambat..so aku pun dtg le sorg2 mcm zaman bujang2 dulu..

~ini le muke sememeh aku tgh tggu turn nk jumpe doktor~

~ni plak bilik rawatan yg menemukan aku dgn dr.syed~