Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 4, 2010

Berkampung di hospital

25 & 26 Nov
Iman tetiba start batuk.Rumah berhabuk sangatkah??Kami setiap hari pun sapu rumah bagi mewujudkan suasana yang lebih sihat.Tapi condition iman tidak menunjukkan tanda2 untuk baik walaupun sudah bagi ubat.

27 Nov
Bawa iman ke KPMC.Jumpa doktor wan asmara (nama tak nak kalah).Dia kata paru-paru iman ada sedikit kepayahan untuk dia bernafas.Pre-asthma katanya..Oh noooo..asma??lelah??semput?? Orang kata kalau budak lelah ni payah nak jaga.Banyak pantang larang.Sudah terbayang setiap hari kena sapu lantai berserta MOP sekali..wahhhh..banyak pesanan daridoktor.Ok, kami follow.

28 Nov
Batuk iman masih di tahap yang sama.Malah rasanya makin teruk.Yang palling kesian bila dia tak pandai nak buang kahak.Kami decide untuk buat nabulizer.Malam tuh ke AZIM untuk buat nab.Iman menangis meraung2 menolak nabulizer.Tp nak buat camane, Umminya paksa supaya kahaknye cair dan akan memudahkan dia untuk bernafas.After doing nab, doktor checked his lung, and said, better than before.

29 Nov
Masih lagi batuk+berkahak.

30 Nov
Ummi bawak iman pergi klinik lain pulok.hosp pakar an-nur.Banyak orang kata an-nur lebih baik dari az-zahrah.Mari cuba.Firstly jumpa medical officer (Doktor Eka).Buat nab lagi.Mengamuk sakan tak mau kena nab.Doktor eka check lagi, condition masih sama dan dia suggest untuk warded!!!emmm.ummi request untuk jumpa pakar.Cepat2 call incik suami untuk keluarkan GL.After settle GL, tunggu turn utk jumpa pakar.Finally dapat doktor siti arbaiyah.After dia cek iman, dia pun cakap the same thing..Warded!!Sebab nk observe and also to take regular nab.Takkan nk dtg kklimik then balik, datang lagi just to take nab.Sebabnya dah terbukti banyak kali buat, tp iman masih lagi sama, batuk+kahak.so, ikot nasihat pakar, WARDED.

Masuk wad at 12pm.Mula2 dapat bilik sharing, tp sebab iman entitled utk single dan bilik penuh, so petang baru dapat bilik single standard.Condition bilik ok Petang tu jugak iman buat fisioterapi, jumpa en,safwan.Buat suction.Ya Allah, kesian anak ummi.dia jolok idung ngan mulut iman untuk keluarkan kahak.Memang nampak sangat terseksa for a small baby.Menitik juga air mata ummi bile tgk iman meraung2 minta dilepaskan.Apatah lagi babah yang pegang iman time buat suction tuh.Nampak kahak2 keluar melalui tiub, memang banyak.









tido..zzzzzz



















babah..where are we now??





















main bantal wonderpets la..syok jugak









Nabulizer masih dijalankan bagi setiap 4jam.Iman macam biasa,meraung tak mau buat.Even jam 3am pun nurse masuk bilik utk buat nab.Tp i mintak excuse sbb tak mau kacau iman tido.Dia tido lena, takde diganggu oleh batuk cuma nafas dia sedikit berlainan dan kasar.Nasib la nurse tuh memahami.

Malam tuh iman demam tetiba.39'c.Tinggi tuh.Nurse masukkan ubat melalui punggung.After 2hrs, dah turun sikit panas.around 37.2'c.Tp iman masih boleh senyum2 lagi bila ummi sanp pic..gud boy.






uik..tak ready lagi ye sayang..sorryyy














senyummmmm so sweeeeettttt =)
















gembiranya anak ummi ni..baguih2..











1 Dis
Disebabkan iman demam malam tadi doktor siti amik darah iman.Ape lagi ditebuk la tangan budak renik ni..Sian dia.Ummi yang dah tua ni pun takot bile nak kena drip, ni kan kamoo yang kecik molek lagi ni..sian anak ummi.And also doktor nak x-ray paru-paru iman.sebabnya nak cek takot iman ada simptom2 pneumonia..fuhh..terkejut ummi dgr bile doktor ckp psl penyakit tuh..boleh meninggal ok!!hati ummi terus jadi sayu.Tak semena2 menangis..Merah2 hidung.Dalam hati terus berdoa supaya iman dijauhkan penyakit yang merbahaya.

Petang tuh, result x-ray dgn blood test keluar.Doktor explained..Alhamdulillah, bukan pneumonia.Hanya bronchiolitis.means Bronchiolitis is a ommon illness of the respiratory tract caused by an infection that affects the tiny airways.nak tau lebih lanjut klik sini.

Tapi, papepun, prevention tetap perlu dibuat supaya tak melarat.Nabulizer dan suction tetap kena buat.Yang syoknye, bila nurse tuh masuk dan pegang nab, dia dah start nangis meraung2..dah pandai aim orang ye sayang

2 Dis
Doktor kata iman masih belum pulih.Perlu diobserve lagi meaning berkampung lagi di hospital..huhu..but somehow dia dah menunjukkan sedikit kecergasan melalui gerakannya, senyuman =) ..doktor punn happy tgk dia tp dia nk kami sekeluarga berkampung lagi.







ummi..bile kite nk balik umah ni..huhu.. boring la kat sini..














uik..iman pakai mitten..nape ek??emmm












ini le sebabnya..tangan dia dah kena cocok..sian kan..kalau tak disarung, masuk molot la jawabnye..itu le sbb ummi kena tutup dengan mitten..terbatas aktiviti dia..hehe










3 Dis
Last day, i went to office.Incik suami terpaksa jaga iman seorang..Bolehkah??Iman a bit fussy tak mau susu botol since dah berapa hari dapat direct feeding..Pandai anak ummi nih.at the end, 4.30 pm, iman boleh discharged after bill settled.beriban jugak bilnye..tapi masih munasabah (tak spt yg diwar2kan dlm isu baru2 nih - bil hospital swasta tak munasabah)Sampai rumah dah petang, iman tido time tuh.Lepas loading barang masuk dlm umah, terus naik bilik dan semua pun pengsan.Very exhausted, tak tau nk kata ape dah..TERRRRRRRRRRRRRRRRsangatlah penat..










main2 dengan babah b4 pergi shower..
















bolatnye anak ummi nih


















aktiviti b4 balik. Berangan..Tengah pilih akak nurse mane yang paling cun..ngehehehe =)








Papepun syukur Alhamdulillah, kini iman dah semakin pulih.Semoga dia akan dikurniakan kesihatan yang baik. Cuma satu je yang payah, susah nak makan ubat.Meronta2 tak mau makan ubat.Bijak lak tuh, siap kemam molot, pastu keluarkan lidah so that syringe tuh susah le nk masuk..iman iman..macam2 kamoo nih..


Nota kaki : takde sekeping gambar dgn ummi yang dapat diupload sebab umminye tak pakai tudung..huhu

5 comments:

dayahyusoff said...

Iman dah besorr!! Teheehee ;p Comeiiii!! *geram.rasanakcobitpipidia*

Kiss utk Iman ehh :))

~mrs.yie~ said...

uik dayah..thanx for reading

~anismj~ said...

alolo...siannye iman....

dal, AZIM tuh al-zahrah ea??mahal kn kat ctu??

~mrs.yie~ said...

yup, azim tu az-zahrah..aku oun tak tau mahal ke tak..sebab panel..ngehehe..an-nur pun panel gak..hari tuh warded bil sampai 3k, nasib la panel tanggung, kalau tak mane nak cekau uwang..

Nurul Farhana Kasim said...

lin, iman sgt comell...