Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 5, 2011

Edisi 1st week of Ramadhan

Salam semua,

Rata2 bloggers buat wish salam ramadhan..me?? harammmm..Ok lah..pape pun SALAM RAMADHAN TO ALL READERS AND ALL MUSLIMS.fuhhhhh..

Untuk tahun ni ape yg special ek pasal ramadhan..eh..opkos la buat pertama kalinya kami menyambut ramadhan bertiga di rumah sendiri..Tahun lepas mmg la si iman dah menjengah dunia, tp dalam pantang, so kami berdua jauh dari babah.Babah pun balik bukan tiap minggu..itu lah bezanya..eh..ada lagi beza yakni berjaya tidak pergi ke bazar ramadhan walaupun hari ni dah seminggu ramadhan..haha..kalau tak hari 1st dah sebuk2 menerjah bazar untuk membuat pembaziran..huishh..almaklumla, tahun ni , kena amik iman kat nursery lagi, mane la nk dan nk beli2.Pulak tu, perot dah memboyot, memang tak koser la nak bwk dia berpusu2, berlanggar2 bontot semata2 nk cari murtabak, roti john, kueh keria..cehhh..itu time bukan bulan pose pun ada bersepah!!!

Utk hari pertama dan kedua, berbuka ala kadar je..mane yang ada dalam peti ais, itu je la masaknya..takde beria sangat makannya..apa beza pun makan malam dengan bukak pose (statement nk sedapkan hati masak tak bape nk best!! + tak dapat pergi bazar).

Utk hari ketiga, terpaksa amik EL sebab iman tetiba demam panas..cuti la 2 hari..so dok pulun la konon nk masak best2..sekali bukak petiais ada ikan patin je..hampehhh..bosan..alih2 gulai tempoyak je la jadi menu..tengah hari tu, tertengok wanita hari ini, ada plak resipi buat kebab..hah..tetiba ada idea nk buat..sebabnya mmg dah keluarkan daging hancur..kulitnya tak payah beli, sebab semalam ada beli roti chapati.belasah je la guna tu..mayonis ada.inti dalam just letak baked onion and potato..simple je..tp ape plak nk 'dirasakan' inti daging tu..jenguk2 petiais ada sos bleck pepper..ahh..belasah lagi...just tumis bawang + cili + sos lada hitam..setel..ape rase..tak tau le..pose mehhhhh..

Sekali time nk goreng roti, payah giler..awal2 dah keluarkan dari freezer.sekali rotinya nipis giler..dah macam hidup segan mati tak mahu..bila dah lama kat luar, lembik la..tercabut2 doh nya dari plastik..ces..dah buang masa nk keraskan balik..tu la pasal, tak baca instrucion..bajet pandai sangat masak..hamik kau..bila goreng benda yang nipis, mmg la sangat mencabar ditambah pula dengan frying pan yang bukan non stick (bukan salah kami ye, ni semua barang dapor adalah hadiah kawen!!)..sekali hangit..haish...tapi masih boleh makan la..cuma ada dot2 hitam di situ..bila dah siap semua bahan, apa lagi, terus siapkan kebab home made. tak payah tunggu petang, buat terus..Bila home made, mmg gemok la kebab tu. Segala mayonis berlebih2, inti pun bertepek2..Tapiiiiiiiiiii bila dah siap, rupa kebab tu mmg la scary lagi horror!!!!..siyes....tak caya..haha..tgk kat bawah (lebey2 kebab tuh, tak sempat snap yang full version)..Ditambah pula bila incik suami balik, dia selak je tudung saji, siap boleh tanya (dalam nada tekejut), "amende tuh!!!, ayang masak ape"..Klu korang tak sentap ke?? haha..takde lah..tau sangat perangai dia tuh..sekali bila berbuka time, dia makan, and kata ok!!!..owhhh..rupa je buruk, tp rase tak le seburuk rupanya..wakaka..




ha..ni la rope kebab yang tak berapa nk debommm tuh..mmg tak disyak lagi, 1st time tgk orang pun boleh mati kejong!!






Hari ke-4, freezer dah penuh dengan bahan mentah..incik suami berjaya terjah pasar dalam kehujanan..So, menu for forth fasting day ialah, daging masak rendang, ayam bakar dan kangkung belacan..Menu macam sakan..tp incik suami tetap pilih ayam je..daging diusik juga tp tak seberapa..eh..takdelah teruk sangat rendang tuh..apehal ek..emm..kang bila masak ayam je, kata jemu ayam..bila ada menu pelbagai, ayam jugak yang dibelasah dulu..Kalu korang, tak fening ke nak hidang kan makanan utk suami yang mcm ni..aduyai..

So pagi ni lepas sahur tanya dia nk makan apa.daging ke ayam ke udang.jawab nk daging..aiya...semalam buat daging tak makan pulak..dok kata ayam jemu..tu pun balance daging simpan lagi, boleh panaskan lagi karang petang..ish2..last2 kang buat udang goreng celup tepung je..habes cerita..

Semalam petang pulak, orang belakang bagi kueh home made punya..semangkuk..macam buah melaka pun ada..tp kelapa yang manis tu kat luar..mungkin terlupa utk sumbat kat dalam..haha..takde lah..tp mmg sedap..tetiba cam teringat plak!!! cess..so apa lagi, mangkuk yang berisi haruslah dibalas..tengah dok pk, amende menu nk bagi..waa...dah le tak reti buat kueh..kek instant tau le..

Hari sabtu, makan luar..fuhh..lega tak payah masak..tapi tu pun lepas ada member ajak bebuka pose sekali..makan le kami kat restoran Soho, bangi..lepas sembang sakan, pulang le.Singgah kat kedai Kasih Ibu buat sedikit lontaran.Beli diaper NB, medela milk collection (mmg dah lama nk beli nih), susu iman dan ade lagi la few things..

Hari ahad, haha, time untuk balas mangkuk orang belakang..ape nk buatnya??kueh tradisional?? apa pun tak reti nk buat..tau buat kueh keria je..kalau pun tgk buku resipi, nk buat time pose?? harus lah nanti kkuehnya bantat, kurang maneh, kurang garam, tawor hebe..emm..senang2 buat triffle je..ecehhh..pes time gak..sekali bila nk bancuh tepung kastard dah macam tak jadi..aduii..bikin naya je la..tp gigihkan juga..habis sepeket yang incik suami belikan habis ke situ je..akhirnya dapat le jugak 2 tupperware triffle..incik suami lagi la, tak jadi tak pe, triffle jadi tryfirst..amboi..pepandai plak nk perli orang yeeeeeee. (sorry, malas nk snap pic,bentuk 'tryfirst' tak jauh beza dengan triffle original yee)..Sekali bila dah siap tryfirst, ingat dah bleh rest la (dr balas membalas pinggan mangkuk nih), sekali jiran sebelah bagi salam bagi mee kari pulak...owhhh..rezeki kami nk berbuka..tapi nk balas ape plak..makkkk...tulun..tunggu dulu lah..biar kami peram seminggi pinggan mangkuk korang ye..tak pikior nk balas ape..huhu...

Semoga ramadhan yang akan datang murah lagi rezeki..sob..sob..syahdu

2 comments:

~farah~ said...

jiran aku dh pindah, xdpt nk membalas2..balas2 dgn mak mentua jek, tu pun segan2 nk bagi takut tak sesedap deme masak..hihi

dalilarahmad said...

mmg la sangat segan nak bagi..masak tak hebat lagi..cm nak import chef dari ipoh plak rasenye..