Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 13, 2011

Apa yang berlaku dalam tempoh 31 minggu

Salam semua,

Dalam tempoh kandungan kedua ni tak banyak yang diceritakan di belog.Maybe sebab kurang excited macam anak pertama dulu.and also, tumpuan masih diberikan 100% pada iman.Tapi untuk kenang-kenangan kita selitkan sikit2 la apa yang dah berlaku dalam tempoh 31minggu.

1st month
-Tak rase pape lagi..

2nd month
-Rase loya2.Tengok makanan pun tak lalu.Asyik nak muntah je..Dah rase lain macam je.Naluri kata "im pregnant maybe".Tapi tak mau dok pikir.Sebab iman kecik lagi dan dia sangat2 memerlukan full BF.Takut terganggu jika mengandung.Tapi dalam ragu2, berani jugak beli pregnancy test di farmasi.Buat test di rumah.Result??? Ada 2 line!!! Tapi sangat kabur.Rilex lagi..Tak pergi klinik pun.Tapi incik suami sarankan makan folic acid.Just in case if betul2 pregnant, at least amik early action.Jangan menyesal di kemudian hari (sebab b4 iman pernah miscarriage once)

3rd month
-Masih menjalani kehidupan macam bulan kedua.Loya2 masih terasa.Tengok nasi tak lalu.Tapi bila makan, lalu pulak.Start muntah2 lepas makan.Makan je muntah.Tapi tak teruk sangat.Kadang2 je..Masih berdegil untu'jumpa doktor.So, no confirmation dari mana2 medical officer about my pregnancy.Dalam naluri kuat mengatakan "Positive!!im pregnant". Unfortunately, i cant remember my last period date!!Demmm..Maybe ade tercatit somewhere.If im not mistaken, catit kat table calender yr 2010.So the 3rd month was in march, harus lah dah buang kalendar tu!!! Cetttttt..Langsung tak de idea tarikh bila, nak main agak pun tak konfiden langsung.Kawan2 yang sama date pun tak tau sape.

4th month
-Baru berani nak pergi klinik.Decide confirmkan kat private klinik sebab kalau pergi gomen, mesti kena marah for 2 reason.Satu : anak 1st kecik lagi and still BF, dua : tak hingat tarikh period..huhu..Luckily pergi Az-zahrah, MO tu tak marah.Dia scan, baru 16weeks.And yang paling terkejut, baby dalam perot dah cukup sifat.MasyaAllah.Iman pun dok tengok je adik kat skrin tuh..Maybe mereka berinteraksi kot.After buat epoimen dgn pakar O&G, i asked her wether tepat ke EDD if guna scan je.She said, if 1st EDD before 20weeks, ketepatan melalui scan adalah tinggi berbanding lepas 20 weeks.So mine is 13 sept 2011.Sebabnya, if scan lepas 20weeks, EDD akan menjadi lebih jauh atau lebih dekat mengikut saiz baby.Lebih besar saiz baby, lebih cepat le EDD, kalau kecik, lebih lambat EDD.From my understanding la.Maaf sekiranya tersalah fakta.

5th month
-Bulan yang mencabar i think!! Warded!!! Orang pregnant biasanya masuk keluar hospital in 1st trim.But me, 2nd trim.Sebabnya, low blood preasure and dehydrate.Hah..memang dasar malas minum air.Kepala pusing, mata nak bukak pun tak boleh.1 day, i went to office (padahal time tu dah patut tak pergi sbb kepala mmg very dizzy), gagah kan juga ke ofis sbb banyak kerja nk buat.Pagi tu setelkan sikit and chow to klinik.Just imagine i drove with mata bukak kecik je.sbb cannot accept cahaya.If not pusing la pale.Wonder woman..haha..Doktor nk drip, masukkan air, but i refused.Dia bagi injection utk kurangkan sakit and perlu amik ubat tahan sakit at farmasi.While waiting amik ubat (ramai giler org time tuh), ubat memberi tindak balas.1 badan rase lain macam.Macam nk golek2 kat situ.Rase nk bukak je tudung kat kepala nih.Semua serba tak kena..Rase nak tampo org sebelah pun ada..Ape tah rasenye..Dah rase mcm nk transfer jadi incredible hulk pulak.siyes!!!Tepon incik suami.MIntak dia amik kat klinik.Tapi macam tarik tali.kejap kata amik, kejap kata tak payah.Sebab dia jauh.Nak tunggu pun lagi 40min baru dia sampai (kl -- bangi).Baik drive sendiri balik rumah.Doc bagi mc.Bila selesai amik ubat, rase tak sedap badan tetiba hilang. Masuk kete, call incik suami, kata i ll drive home.Sekali bila jalan tak sampai 50m, mata lak ngantuk.Perghhhh.memang tak leh tahan..Bawak kete, kejap2 mata pejam.nasib la bukan peak hours, so kete tak banyak.Smpi umah, nak bukak gate le pulak..Adui..sampai2 bilik, terus landing kat bilik depan, sbb gelap bilik tu.Tido..bila bangun, pening masih ade.2 3 kali pun macam tuh.Malam tu dah tak tahan, ke klinik lagi.Doktor advice warded, masuk air.So, this time dapat le pakej free 3days 2nights at hospital.9botol masuk air..mak ai..memang seksa,.Ke jamban pun nk usung benda alah tu..Pas discharged, tobat minum air bergelas2!!!

6th month
- Nothing to story mory.Life macam biasa

7th month
-Tak sangka dah 7 bulan. Macam cepat giler masa berlalu compare yang time iman.Maybe sebab anak kedua.kalau dok umah, tak leh dok diam.ada je keje nak buat.Sampai incik suami paksa soh berehat.Kadang2 lepas travel dari kampung, boleh lagi buat keje itu ini.siap dia tanya "ayang tak penat ke???" haha..tapi kalau dah time malas tu, malas jugak..wakaka..dalam bulan ketujuh juga, detail scan dibuat cum 4D,Alhamdulillah, semua sihat InsyaAllah..

Ok lah..itu je kot catatannya.Nak tido lak..dah penat..tempek sikit gambar ummi..But this time mostly orang cakap, my tummy tak sebesar dulu.and muka pun tak sembap dulu.apekah maksud itu?? jeng..jeng..jeng..



us..at my cousin's wedding

4 comments:

~farah~ said...

maksudnye nak dpt baby pink. cun cun :)

Siti Syuhada said...

Betul2...nak dapat baby pink...suka2..!!!

dalilarahmad said...

guys..hopefully begitulah hendaknya..amin

mama amni wife afif said...

Baby girl...hehehe.....