Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 8, 2013

Apabila steamboat dah ada dalam rumah

Tiga tahun setengah yang lepas, kitorg dapat hadiah kawen periuk steamboat

Tapi sebab tak tahu resipi, gugel pun malas, jadi terperam la periuk tu dalam stor.Kotak pun tak bukak.
Naseb pembalut dah bukak, kalau masih berbalut, mmg teruk betoi la kami ni kan.

Last week gigih keluarkan periuk steamboat dari stor.
Hadiah kawen dulu dari abang n wife dia
Buat testing and comissioning, lulus..masih boleh digunakan..Yipppiiii

Al kesah, member ada upload gmbr dia buat steamboat kat rumah
Wahhh..pe lagi, mintak la resipi bagai.
Rupenye, nak buat sup ngan cili dia tu senang yahamat.
Aku je jenis malas nak cari resipi.

Bila dah dpt resipi, terus la menyanyi 2 kat telinga sang suami untuk keluar ke tesco cari bahan.
Selalunya, kalau hari ahad, menu makan malam kalau tak beli kat pasar malam, masak simple2 je.Tapi mggu lepas, makan steamboat..mmg kelassss kannn

Bahan-bahan untuk homemade steamboat:

Sup
1.Air (sukatan ikut bnyk mana nak muat dgn ambilkira berapa pax..pepandai la kome)
2.Minyak  bijan
3.Kiub ayam

Cili
1.Sos Thai
2.Bawang putih (pun ikot byk mana nak buat dan brp pax nak makan)
3.Minyak bijan

Bahan mentah
Makanan seafood (yang memacam dlm yong tau fu tu)
Meggi/mee sanggul/bihun/sohon
Kangkung
Cendawan butang/cendawan leper/cendawan enoki/apa2 jenis cendawan ikot selera korang derrrr!!
**bahan lain,ikot anak tekak sendiri le

Cara buat
Sup:
1.Panasakan air, masukkan kiub ayam dan beberapa titik minyak bijan
2.Bila dah menggelegak, masukkan garam sesedap rasa

Cili:
1.Tumbuk bawang putih (3-4 ulas, tgk size jugak ye), camporkan dengan sos thai. Kalau tak nak pekat, letak sedikit air dan gaulkan kesemua bahan.Titiskan sedikit mintak bijan.

SENANG TAK ANAK-ANAK???!!

ok, ni resepi buat kuah sup je.Kuah tomyam belum belajar lagi.Tapi rasanye, boleh try guna kiub tomyam + minyak bijan + garam.

Bahan-bahan natang seafood (tak tau le panggil apa) / raw seafood tu ikot suka la nak apa.Pelbagaikan, so nanti baru la rambang mata bila nak makan. Jangan lupa letak meggi ye, baru la bertambah-tambah kenyang.Hari tu tak terpkir pun nak beli mee sanggul ke apa, naseb la suami  ku terlebih akal kan.dia amik meggi dan masukkan.

Untuk kuah sup, ikot korang la nak buat camne pun, nak masak terus dalam periuk steamboat atau masak atas dapor dulu.Ikot kesenangan memasing. Kalau nak makan ramai, better masak atas dapo, so bila  kuah dah habis just topup dr dapo yang dah siap, tinggal rebus je dgn benda lain.

Apa panjang sangat kan, kita kasi up gambar..

tu dia bahan-bahan mentah + cili
nampak tak yg seafood tu..tu baru half je dr yg kitorg beli.
ada lagi half simpan, sbb mcm byk giler.tp byk tu dlm rm10 je!!
Cuba kalau makan kat kedai, sekepala je dah RM25++
tu belum harga budak pun mahal dan dikira walopon beso si abang iman tu je..haishhh

kasik zoooooommmmm.
Bila kat rumah ni, bersopan lah kamu.
Potong setiap seafood tu kecik2.
Kang tercekik plak nyumbat yang beso2 kannn
Lagipun mmg kena potong kecik2 sbb bila dah rebus semuanya ngembang belaka!


Tengah mereneh-reneh, mengwap-wap la mereka di dalam itu
Periuk ni guna letrek jenama hanabishi.Whatever la kan.Janji free
dan saiz dia besar gile kot.
rasanye sekali hadap boleh 10pax makan.


Tu dia, dah kembang..
jeng..jeng..jeng..
are u ready??

Disebabkan pelahap sangat, maka gmbr makan mmg nan ado la.Ekceli ada kot, tp dlm hp.Kali ni update ntry guna pc.ngehhhh
Adik kisya makan paling banyak, ada la 6-7 biji fishball/ketamball yang dia makan.Mcm sedap giler ummi masak..hehehe..Iman je kurenggg sikit.Itu pun hujung-hujung je dia baru nak makan.Kalau tak buat muka cam tak sedap langsung ummi masak..

Bila dah semua perot kedepan, sandar ke kerusi, ada balance sikit lagi.so simpan untuk babah.Haha.Dia malam tu p surau dengan iman.Alhamdulillah, iman behave sangat kat surau.Lepas balik surau, babah dapat la makan sekali hadap steamboat balance tadi tu.Bukan apa, risau dia lapa je sbb tak dpt nasi kannn..

Ok la.Kepada yang nak cuba, mmg tak rugi.Worthhhhh sangat2.Kalau nak feeling2 kedai, buat la air oren yang free refill, aiskrim corner, kids corner bagai..hahaha

Cadangnya raya cina ni nak bersteamboat dengan family di ipoh!!! wihuuuuu





2 comments:

Nurul Farhana Kasim said...

Lin,klo mak ak,sup tu dia guna perencah sup siam (paket dia kaler purple)...sedappp..klo nk pedas skit,tumis bwg putih ngn cili kecik tu tumbuk..

Papepon,mnarik laa steambot hg..peeiuk poncomey..ak wat dlm periuk biasa je..huhu xde periuk khas..:-(

::zLyNn:: said...

amboi meriah uolssss!!!