Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, March 31, 2010

Ceritera nasi lemak di hujung minggu


Last week, teringin buat sendiri nasi lemak..bukan tingin makan, tp tingin nk masak..tak penah seumur hidup masak nasi lemak, hanya tahu makan shj..sungguh naif..maka, malam sebelum hari memasak, diriku telah menelefon ayahandanya untuk mendapatkan resipi 'nasi lemak yang sedap'..haaaa..bukan nasi lemak biasa ye tuan2 puan2..setelah jenuh mendengar segala resipi serta pesanannya, diriku pun tidurlah dan kunci jam 6.00pagi sbb nk masak 'nasi lemak yang sedap'.

Di hari kejadian..

6.00 pagi, bangun dari tido, hanya cuci muka, terus turun ke dapur, keluarkan ayam, dan meletakkan bahan2 utk dimasak nasi keluar dari fridge, potong bawang+halia+garam+garlic..rupe2nya byk lagi bahan2 yang diperlukan tp masih lagi ada di kedai..aduh..tenaga incik suami harus dikerah..pastu naik atas dan mandi serta solat..gerak incik suami..liat bebeno nk bangun..dah pesan, jam 7 mesti dah start enjin moto gerak p kedai@pasar..tp 6.55am baru nk solat..huish..marah sungguh..dalam 7.15am baru dia gerak p kedai..time tu gak, diriku membasuh ayam dan mengunyitnye..emm..pastu goreng..sambil2 membasuh nasi utk dilemakkan..hehe =)

Hampir jam 8am, incik suami tiba dgn sebundut barang dari pasar borong..wah..hebat..trus mintak tolong dia utk sama2 berperang di dapur..sementara diriku menggoreng ayam dan ikan bilis, minta la tolong incik suami masukkan bahan2 untuk dimasak nasi bersama2 santan yang telah dibeli..

Dialog kami berdua:


Suami : Yang, caner nk masukkan santan ni??
Isteri : Ayah kata smlm, mcm masak nasi biasa..sukat mcm biasa..

Maka incik suami pun buat le..Selepas itu, trus menekan suis "rice cooking" bagi meneruskan misi..selamatlah satu bab..Bila ayam dah goreng, ikan bilis dah goreng..bermula pula kisah nk menggoreng sambal..aduyai..nama senang, goreng sambal, hanya bawang, cili dan garam..tp petua ayahanda mlm tadi, campurkan dgn air asam sedikit dan santan..mmg penah diajar oleh org gajiku dulu..tp selalu bila buat sendiri mesti tak jadi..rupe ada tp rase, mak ai..mcm budak baru belajar masak..tp dengan hati yang cekal serta niat kerana Allah, nk menjamu perut suami tercinta, ku teruskan jua..guna vision sederhana besar dan masukkan minyak..bab minyak lagi satu hal, selalu salah bajet..kekadang terlebih, kekadang macam org kedekut, sikit bebeno..kali ni dgn advice incik suami, letak la sedang2..agak2 dah panas, masukkan bawang..setengah tupperware boh..konon nk banyak..tumis2 punye tumis..pastu masukkan cili, then air asam..tp mungkin sbb dasar kedekut minyak, tetibe tumisan tadi jadi kecik..siap dah itam tepi2 vision..mak ai..sambalku hampir hangit..tidak..seharusnya tidak jadi begitu..mmg dah dasar tak reti buat sambal..tp last2 jadik2 jugak setelah di'alter' sana sini..tp hasilnya hanya ciput..patut kalau bawang banyak, cili banyak, haruslah sambalnye pun banyak..ni dah kena makan dek api kot..aduyai..dapat le sepiring kecil..macam tak balance plak..nasi masak sampai 6 pot (kecil) sambal hanya sepiring kecil..haha..klako..masak nasi byk sbb makayah serta akak nk dtg, lunch trus mak pesan..tu yg masak byk..

Lagi satu dugaan yang kami terima bile nasi plak tak nk masak..ape kes..resipi sume dah ikot..periuk nasi punye button asyik ternaik je..incik suami dah bengang..bile tekan balik tak sampai 5 saat, naik balik..tekan, naik..tekan..naik..tahap kebengangan incik suami dah memuncak dan telah memaksa dia untuk menyendal button tu dengan lipatan suratkabar..hehe..dgn harapan dia tak naik2 dah..pastu dah bau mcm hangit..ayo..diriku terus membuat saranan utk kukus sahaja..dah satu keje nk jerang air pulak..time ni dah jam 9am lebey, nasi tak masak2..

Rupe2nye dalam diam, rice cooker tu dah x nyalakan lampu..mak ai..apakah yang telah incik suami lakukan terhadap hadiah kawin kami??? dah tak bernyala dan button tu pun, dah siap loose lagi..RICE COOKER KU ROSAK!!!.. macam tak penah buat dek orang, masak nasi lemak guna rice cooker sampai rosak!! myb 1:1000 ..pergh..penangan apakah ini??? haha..kelakar pun ade..bayangkan kalau tiap kali masak nasi lemak, rice cooker rosak!! giler ke ape?? hehe..takkan lepas tiap kali masak nasi lemak kena beli rice cooker baru!!!inilah Encik Sukri dan Puan Dalila..mmg dahsat sungguh ketika berperang di dapur pada hari tersebut..

Bila nasi lemak selamat dikukus, maka berakhirlah segala penantian nk masak nasi lemak..tp nasi nye agak berminyak sbb 99% masukkan santan..haha..patutnye sikit je santan, kena lebihkan air..aduyai..Bile makayah dan akak sampai, tergelak depa bile tahu kisah ini..pastu ayahanda nye pun masak lagi nasi lemak lagi sekali, tunjuk cara, banyak mana air dan tumis sambal lagi sekali..owh......baru ku tahu begitu nk buat sambal (tambah2 bile nk buat dlm kuantiti yang banyak)..emmm..bleh la pasni jadi otai buat nasi lemak..hehe..

Pesanan mak lagi satu, kalau nk terer masak macam ayah, time pegang senduk, tangan kiri kena letak kat pinggang..haha..tp mmg diriku perasan yang tiap kali masak, tangan kiri mesti naik ke pinggang..upenye bapak borek anak rintik..dgn harapan, bleh la terer masak mcm ayahanda..aminnnnn...=)

Note: Pasni nk belajar masak nasi beriyani gam pulak..hehe..cite2 ku besar!! =p

Gambar hiasan

(tapi begini lah bentuk rice cooker tersebut, cuma kaler pink)

4 comments:

Siti Syuhada said...

issshhhhh...teruk bebenor nak masak nasi lemaknyer....huahauahauahua...seb baik mak mertua aku suh masak siakap masam2 manis jer...hahahaha.....

~mrs.yie~ said...

budak baru belajo..rope ini le..xpe..atleast ade semangat..chaiyok

~farahsyeefa~ said...

rice cooker adiah kawen aku dulu smp skrg dlm kotak lagik...huhuhu.

ada award untuk ko :)

~mrs.yie~ said...

ape kata ko sedekah kat aku je rice cooker itu..lalalala

award??aku dah tgk..tp apakah maksudnya..aku tak ngerti