Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 6, 2011

Cerita bersalin

Salam semua,

Dah lama tak berbloging..Maklum lah dalam pantang.So today nak buat quick entry mengenai my deliver and our new baby!!

13 Sept 2011
-Should be my due!!..tapi baby tak nak keluar lagi..contraction??very very mild..kadang2 je..tp sekejap je pun..pergi check-up kat klinik..baby ok..gerak pun ok..aktif..so, nothing to worry and ofkos doctor bagi another 9days..kalau tak warded, induce..hoho
14 sept 2011
-Ada keluar tanda..sedikit lendir bersama sedikit darah..cuak sekejap..nak ke klinik / hospital ke?? incik suami paksa ke hospital..tapi kena pergi sorang2..waaa..pagi tu ke klinik dulu sebab bawak iman cucuk setahun..then hantar dia ke nursery, berdesup terus ke hospital..


-Register, masuk observation room,amik bp then kena baring la kat katil..Buat VE yang paling dibenci itu,.pagi tu katil banyak kosong..tapi pas aku baring sat, sementara tunggu doktor, tetiba cam ramai lak yang masuk..emm..pagi tu ramai doktor muda..baru pas grad kot..1st VE, jalan bukak 1cm..ok..boleh balik..yezza..tetiba tak sampai 5 minit, kena buat VE balik..doktor lain pulak..bajet doktor senior, tapi cam sama je taraf..tapi yg ni muka konfiden..bukak jalan baru 2cm..owhh..boleh balik jugak..

-Tunggu kat luar sementara dapat balik buku merah..lama giler..sejam ada kot!! Bila nama dipanggil, kena masuk, doktor nk buat VE lagi!!! ko giler ape?? mau beranak jugak skang,..cess..tp diriku redha..buat le..dah mmg kena buat..alasan diorang:Doktor baru yang buat tadi...huishhh..sukahati!!!! Nesb doktor cun!! time ni jalan dah bukak 3cm..pas habis diVEkan, doktor bagi MC..sbb dah tengah hari..Tapi kaki tekan minyak pedal, meluru ke ofis..


-Sampai ofis siapkan keje sikit.Serah tugas semer, chow balik pas ujan lebat..Amik iman kat nursery..tak masak pun sebab dah makan kat spital..Time ni contraction dah setat..tapi irregular je..Dalam setengah jam sekali..kadang2 sejam sekali..Lepak je kat bilik dengan iman tunggu incik suami balik.


-Malam tu, incik suami beli nasi lemak kat paso malam.Dia belik popiah basah..perghh, mmg sedap..balun 2 bijik..pas tengok Amekow, gelak2 sakan ngan inicik suami, kitorang tdo..Dan bermulalah drama nk bersalin midnite tu


12am - 1am : Sakit..contraction le tuh..dok panggil incik suami..Dok cakap sakit2 kat dia..dia plak boleh balas balik "Nafas..nafas"..dalam hati "amende abang ni?? ni soh tarik nafas ke soh tido..tah2 cakap nafas2 tu sambil pejam mata..dah le gelap..takl nampak..ok la..ayang tido balik sambil tarik nafas..emmm..redha..antara jam tu bape kali tah sakitnya..tp tak nk jugak pergi spital..dasar degillll..nak tunggu kepala baby keluar baru nak pegi kot..


1am - 2am : sama gak..contraction yang amat dahsat..tapi tak ingat kot2 ada insiden yang best..sama je kot..tak ingat lak incik suami ckp pe kali ni bila dok ngadu sakit..


3am : Tetiba terjaga sebab rasa sangaaaaaaaaaaaaaaat sakit..pulak tu ada rasa air dok mengalir..terkencing kah??huhu..tapi len macam je..cepat2 ke toilet..pastu tgk mmg dah kuar tanda..pecah ketuban barangkali..incik suami dah kelibut, dia soh ke spital.Time dlm toilet, siap sempat gosok gigi ala2 ketapi express gitu..kanpe, takot kang ckp2 ngan doktor, molot bau hanyir lak..huhu..

Rasenye gerak ke spital, dalam 3suku kot, terus incik suami dropkan kat wad bersalin..As usual sebagai ibu mengandung yang survivor, jalan sendiri ke kanuter..naseb dekat..dengan muka berkerot2nya menahan sakit..bukan apa, incik suami kena la parking kete..lagipun iman pun ikot jugak tuh..naseb kat kaunter, budak tu terus soh masuk.PAs cek bP (dgn muka nk nages dah tak tahan sakit), kena g toilet lak, nk urine..tp bile dlm toilet, cam nak tumbang, sbb dah sakit sgt.lagipun tak leh nk kencing.kat toilet umah dah selamat air kencing dibuang disitu..keluar, ckp kat nurse, takleh nk kencing,naseb dia memahmai dan soh baring terus buat VE..Fuhhh..dah 6cm kau!! Buat CTG..time tu tetiba leh calm sikit..henpon kattanganterus tepon mak..pastu tgh2 mak ckp kat tepon, boleh letak tepon cenggitu je sbb tetiba sakit dtg..


Dabn tetiba cm nk terberak la plak..cepat panggil nurse kata nk terberak..bila tgk graf CTG, jantung baby pun pun dah takl cantek, terus tolak labor..jauh giler..upenye dpat bilik hujung..bilik yang sama deliver time iman..tak sempat tukar baju pun time tu, kat labor baru tukar baju sambil baring..seksa betoi..


Bile dah time, nurse soh push, dan drama mengepush pun mula..dalam tu ada mak bidan je kt..2 orang..doktor takde..tk ramai on-call pagi tu..Tp alhamdulillah, Allah permudahkan utk aku bersalin kali ni..mak bidan tu siap kata good lagi time dahi aku berkerot cam nk pecah mengepush..maybe sebab ada rase nk berak tu kot yang banyak membantu proses kelahiran..tak sampai 5minit kot (tak ingat bape kali push), baby pun selamat deliver..Bape kali ntah ucapan alhamdulillah keluar dari bibir bila baby dah keluar..sooooooo lega..


Yang sedihnya time deliver ni, incik suami tak de disisi..sebabnya pertama :sape plak nk jaga si abang iman..sebab mmg kami ber3 je ke spital pagi tu.Keduanya : dia tengah chicken pox.tengah recover, mmg time penyebaran virus berlaku..kang kena jangkit kat bby payah lak..boleh maut ok!!! So ummi berjuang sorang2 dalam tu..lagipun, nk bersalin kali ni berlaku dengan cepat sangat..dalam tempoh sejam, dari umah ke spital, baby dah selamat menjengah dunia..tunggu anak ke-3 kena pastikan takde halangan utk incik suami tersayang masuk bersama..emmm


So nk introduce our new little precious : 


NAMA : NUR IMAN KAIYISYAH BT MOHAMAD SUKRI
DOB : 15 SEPT 2011
BERAT : 3.44KG 
WAKTU LAHIR : 3.53am
POB : HOSPITAL SERDANG, SELANGOR






ni sume gambar dlm fesbuk..gambar baby iman kaiyisyah kuar dari perot takleh nk upload.fresh from oven la konon tuh..sebab hp canggih ummi takde kabel nk transfer..huhu..

Harapan ummi dan babah 


" Semoga Nur Iman Kaiyisyah akan menjadi anak yang solehah,muslim yang baik serta hebat,  mendengar kata, taat pada Allah, ummi dan babah. DAN Semoga Nur Iman Kaiyisyah akan menjadi muslim yang sehebat namanya.Amin"


Nota kaki: sekarang ni ummi, abang iman serta adik iman sedang berpantang di rumah atok dan opah kat ipoh..cerita lain akan menyusul..

Sehingga bertemu lagi..daaa





6 comments:

Cik Bambam said...

senang jek ko beranak ekkk..huhuhu..comel...congrats again!! :P

Amiizaa2001 said...

congrats ila.....tembamnya bb:):) take care+buat stok ebm byk2:):)

mommy nazeef said...

bes bes :) alhamdulillah sme selamat....lps ni kene selamat berada di opis pulak ye ummi! keje melambak bagai nak pecah pc!hahahah

Sue said...

comel.. besnye senang beranak. alhamdulillah, rezeki masing-masing,kan? masa khalif ari tu pun kejap je dlm labour room....

Mommy Aisy said...

Dal...3.44kg tu. Cm senang je ko teran da deliver. Kite dlu aisy 2.67 pun siap kena gunting even da teran cm nak berak.

Tahniah! Kita suka tarikh 15 sept tu. sbb dlu mula bercinta ngan en hubby tarikh itu. ko dok mana skrg? sbb kite dlu pun deliver kat serdang gak..

Serdang biasala, mesti byk doc muda...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

comel..tarikh ni la sy idamkan 15 sept sbb sama ngan besday hubby..tapi bb sy nakkuar 21 sept gak huhuhu