Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 26, 2010

Kami ada jiran yang................

Tidak ada sensitiviti kejiranan langsung!!!

Itu yang boleh kami gambarkan sekarang ini.Semenjak kami pindah ke rumah ini, diorang ni memang la baik.Malah, diorang jugak la yang menjadi 'jiran' pertama tegur kami.Macam-macam sembangnya.Very friendly.Tapi rupa2nya mereka mengambil kesempatan di atas hubungan kejiranan yang terbina dengan perkara-perkara yang sangat 'menggeramkan' dan 'menyakitkan hati'.Haiyaaaaaaa.

Di antara perilaku diorang yang buat kami sakit hati adalah berikut:

i. Sidai kain kat front gate kami!!!
> sesedap oren je gantung cadar kat gate kami.Penah skali tu, kami baru balik dari pasar, dia tgh sidai kain, elok kami masuk umah je, bile jenguk kat luar balik dah selamat cadar diorang tergantung kat gate kami.Adui..Panas..panas..Raya hari tuh lagi la, siap tersusun hanger gantung celah2 gate.Nasib reti nk angkat as soon as kami arrived.


ii. Sampah buang kat umah kami!!
>sapu punya sapu, pastu seret sampah kat depan umah kami.Baik punya parking! Kejadian berlaku depan mata Incik Suami.Dia boleh buat slumberland jek!!

>lagi 1, lepas tebas2 pokok kat umah dia, dia campak dan longgok daun2+pasu depan umah (seberang jalan).Siap bakar plak tuh!! Kitorang pun belum rasmi nak bakar sampah kat situ. Dah le tak habis dibakar, main tinggal je.Last2 incik suami yang pegi kutip sebab takut jiran sebelah sana bising sebab dah nk masuk kawasan sempadan umah dia.

iii. Anjing diorang yang suka buat lawatan haram!!
>Ada 1 morning tuh, incik suami bukak pintu ternampak anjing dia dah dok tercanguk dekat gate kami. Siap tali diikat kat gate kami!! Kitorang macam nak sumpit je anjing tuh. Panas lagi.Pepagi dah buat hal. Memang dasar tak reti orang Islam tak leh pegang anjing.Kami pun panggil diorang untuk alihkan anjing tuh.Yang keluar maid dia. Tapi bile kitorang ckp jangan ikat anjing kat sini lagi sbb tak leh pegang, muka seposen je.Nak je bagi penendang.Huish.

>Sebelum ni memang kami takde niat langsung nak pasang jaring kat gate, tapi sebab anjing diorang suka berjalan2 maka terpaksalah kami memburukkan gate dengan jaring besi tuh.Sebabnya anjing tuh penah masuk sampai depan pintu rumah.Diulangi ye, pintu rumah, bukan gate rumah.Nak datang beraya kot.

Memang kalau insiden-insiden cenggini boleh buat orang panas hati, nak adu kat majlis, diorang ni baik sebenarnya.Takut bila buat aduan, terus bemasam muka.Tapi bile pikir2 balik, dulik ape kan.Diorang pun menyewa jek, dan yang penting berbangsa kerlllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiinggggggggggggggg..Memang sampai bila2 pun takkan paham bahasa dek oi....













<--- Itu la orangnye..siap boleh tanye 'buat apa'..cettt











<--- Incik suami yang sedang bertungkus lumus kutip sampah












Incik suami tengah kutip sampah diorang!!


3 comments:

Mrs. Asida said...

macam2 ek. So far, kejiranan rumah baru asid ni ok jer. Kebanyakan MELAYU dan pesara2. Diorang ni rajin menjaga kebersihan.. :)

Pun begitu masalah still ada. Tanpa dugaan tak de makna hidup ni kan. Sini, byk Kucing berak merata.. baunya masamm dan bikin pening kepla. hihi

~mrs.yie~ said...

jiran yang lain ok je..yang sebelah ni je sllu buat hal..memang sangat menguji kesabaran

~anismj~ said...

weh jiran ko tuh cina ke india weh???mmg bleh sakit jiwa dok ngan org camtuh...ko dok area mn nih ek???