Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 17, 2009

Singapore

3..4...owh..uniknya..uniknya..uniknya..singapura..

hehe..dah lama rasenye tak hupdate blog nih..maaf le..xde masa..lgpun i was on vacation..cewah

k la..nk dijadikan cite..On the 6th,7th dan 8th nov we went to uniquely singapore..tp unikkah?? emm..hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri..cewahhh..suprisingly they use toyota wish for cab!in malaysia who ever owned Wish dah kira hebat la kan..mungkin itu yg dikatakan "emas" kat negeri org..kat mesia, kena tggu cab utk ke klia baru dpt yg best2 gitu..nk byr pun trus kempes poket..tah np perasaan excited bile tgk gen2, kenari, savvy lalu lalang kat atas jln di singapore..mcm klako pun ade..macam tak penah tgk..poyossss..

Ok..we fly to changi airport with airasia at 7.30am..we were almost left our plane sbbnya sampai epot pun lewat, solat lagi, nk cari kaunter nk check-in pun jenuh..nmpk sgt jarang naik flight kt LCCT..tapi tak le jugak sll naik mas kt klia tu kan..haha

kat sane kitorg tak stay mane2 hotel mahupun rumah tumpangan..tp tompang berkaki2 kat umah ipar akak aku (IAA)..kuarters pekeja2 gomen di singapore..kami laki bini buat muka sekupang je la..nk jimat kos le katekan..besar giler umahnya..dah mcm kondo mewah klu kat sini..apatah lagi utk pegawai2 ptd yg dpt semi-d 4 tgkt..wahh..giler kaya kerajaan mesia..transport pun berimpit le dalam naza ria IAA tuh..ngam2 je seatnye..kire orait la kan..rezeki merantau 3 hari kat tmpt org. =)

petang tu trus p jejalan kat merlion park..15 tahun lalu (1st n last jejak kaki kt singapore), mcm tak nmpk plak singa pancut2 ayor ni..ke hilang igtan kot..kire ok la merlion park tu..nice view to take picture..kire klu kat mesia ni aku bg benchmarknye tugu negara le..kan ke tourist dok tgkp2 gmbr kat prebet2 tuh...pastu jejalan kat esplanade park..same je aktiviti..memenuhkan memory card kamera..ptg tuh juga kitorg p satu mall ni name dia pe ek..sin lin kot..tah le tak igt..tp kalu kat mesia sebijik macam low yat..kononnya nk p cari laptop incik suami yang dah tak leh start tuh..mmg murah..tp mind set golongan pertengahan ni mmg tak leh nk ubah..bile nk beli je mst mau convert duit mesia..mane bleh!!!haruslah jadi mahal jugak...laptop paling cikai pun dlm $600 bleh dpt..klu koje sana mmg le mampu..kot le gaji $2000/mth, bleh dpt 3 bijik..klu dok mesia gaji RM2000 baru dapat sebijik..tu blum kire nk upgrade le, tukar sane sinun, beli cooler la..ish3..mmg tak leh beli kat singapore le jwbnye..pusing2 shj..cuci mata..

Malam tu kitorg p menziarah sedara yg dah bermastautin kat singapore nih..dia dok kat stirling rd..tak jauh dr umah IAA tuh..jauh jugak talian persaudaraannya..so tak perlulah diterangkan disini ek..nama dia cik ruby , husband name pe tah ngan sorg anak laki..mlm tu dia buat kan kitorg epok2!!sebijik mcm karipap tp bentuknya bulat..sbbnya dlm tuh ade telur rebus setgh bijik..aku mkn 2 bijik..tu pun dah tak larat nk habiskan..balik je kitorg sightseeing kat orchard rd..christmas is coming..mmg cantek dgn lampu yg liplap liplap..patung2 snowman, rusa jantan betina dah berceratuk di sana sinun..nice view..dah rase mcm jln kat las vegas plak..haha..

esoknye baru kitorg menapak kat orchard road tuh..tp sesen pun tak spent sbb rase diri terlalu kerdil utk membayar brg2 yg dijual disitu..nk masuk dlm boutique2 ternama tu pun,penjaga pintu tu tgk atas bwh..walopon aku pakai sling beg "coach" (imitate from bandung =0 ), tapi tak memberi makne pape pun..persepsi jurujual tetap sama..alah..itu bukan mslh besar..even org singapore pun soping at KL!!!APE NK HERAN..klu aku pakai LV yg ori sekali pun, org tgk muke aku pun dia akan kate beli kat paso mlm..hoho..belambak bleh dpat..

then p lunch..pastu beli2 souvenir utk warga2 mesia yg nk kepala singa..haha..beli la sikit2 kat kampong glam..time tuh, bebudak dah berpeloh2 apatah lagi mak ayahnya juga dah basah2 ketiak, kitorg pun blk.. b4 tu singgah kat marina barrage..tmpt baru kate mereka..ala2 tmn rekreasi gitu..tp nk nuju ke padang rekreasi tu mmg setengah maut..kena menapak dan mendaki baru sampai..kitorg sume punye la bijak tak gune lif yg ade..masing2 nk slim..menapak le..kat atas tu, ramai org dok lepak tgh panas!!!aku pun tak paham..time tuh jam dlm 4ptg..tp masih panas..mgkin nk feeling mcm musim panas kat USA kot..ape nk buat kan..tmpt org..biar le..kat situ ramai yang main lelayang..mcm best sbb tmpt tggi..angin pun takde sepoi2 bahasa..tp sayangnya takde org cuba utk mencari rezeki dgn menjual lelayang..hampa!!igt nk beli bleh main ngan adam..cessss..dah jenuh memenuhkan memory card memasing, kami pun balik..turun gune lif..pastu sume org dah melepet dlm kete..caner nk p sentosa !!haha..len kali lah..yg itu kena spend 1 whole day baru la layan kan..tggu rezeki lain plak..

mlm tu cuma lepak kat umah je..gpun sian kat bebudak2 tuh..layan sehati berdansa jek..antara aktiviti lain ialah basuh baju..tp smpt kering sbb gune mesin pengering..dok oversea katekan..mmg selesa sgguh kuarters kerajaan kat singapore nih..

pagi esok pas solat subuh kitorg trus ke changi epot utk terbang balik ke mesia..kali nih, tak tekejar2 mcm time pergi..

papepun time kasih kat akak and abg ipar aku yg ajak kitorg join trip mereka ini..also thanks a looooooooot to family IAA yg byk menghabiskan masa dan juga sin dollar utk kami berkampong kat sane..=)

jadi..tgk le gmbr yg kitorg tgkp time kat singapore..nk tgk lg byk tgk kat fesbuk ye...

~end~



merlion park
Merlion Park
Marina Barrage
Hanya mampu snap gmbr shj di depan Zara boutique





3 comments:

Siti Syuhada said...

Jom gie nite safari kat spore..dengar citer cam best jer..

~mrs.yie~ said...

ko bawak le..hehe

Siti Syuhada said...

hehhehe....kasi aku gie dulu pastue baru aku bawak ko k...pegi ramai2 tempat x best pun jadi best...