Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 20, 2014

Proudly say im Ex-Bounder

Antara modul yang paling best dan ohsem sepanjang DPA ialah Outward Bound School aka OBS.. Serius walaupun muka burn sampai ke sudah kursus pun, tp kesannya tetap di hati..

3 main aktiviti masa OBs ialah whaler, kayak dan solo camp..
Sidang kami dibahagikan kepada 5 watch (group dalam bahasa OBS)..disebabkan dah lama, cuma ingat nama 3 watch je,..sebab 3 watch ni mmg dekat di hati sebab sepanjang OBS kami buat aktiviti sesama iaitu Brinchang (mine), Bubu dan Gading..

Hari pertama sampai (sampai petang), kitorang dah dpt watch..1 thing in OBS ni kitorang kena serahkan semua barang-barang yang seumpama makanan, gadget (kecuali kamera which is real camera), duit, barang2 yang boleh menyebabkan dpt sijil kehadiran sahaja seperti lilin, firestarter, lighter dsb..Klu nk seludup, kena pepandai la hidup jgn sampai kantoi..kalau tak, tak dpt le sijil OBS..
Makan apa yang disediakan sahaja..Energy bar, chocolate bagai mmg sama sekali diharamkan..

Malam tu sesi warming up, kiotrg ada game skit..again sbb dah lama tak ingat nama..and kitorg di brief utk aktiviti esok..1st aktiviti is whaler..satu aktiviti yang sering didengar oleh senior2 yang kata whaler ni gerun giler, sampai muntah2, ada yang tak tahan nk kencing berak terpaksa turun ke laut membuang hajat, panas giler dan memacam lagi..

Utk esok nya kitorang kena training dulu, takleh main kayuh je..kang jenuh tgh laut tak reti nak buat apa..So kiotrang kena angkut sendiri barang2 dari stor and pasang sedniri kat whaler..Papepun jom tgk gambar..



watch BRINCHANG


yang ni dengan sape entah..ain kot..ni masa training whaler..ingat sebab baju bkn baju drifit..haha

1 day b4 whaler..kitorang kena buat water confident..mak konfiden sangat sampai hanyut jauh..nun pic kecik hujung tu..haha


Rasanya time ni dah hari whaler tu..bukan lagi training...ni baru je mula ni..dokek lagi ni..tapi aku gigih rowing non-stop nak lawan abang katang sebelah tu..haha..pakai glove sbb kang melecet tangan..mmg dah melecet pun masa training..tp rasenye masa bebetul whaler agak lama jugak rowing then baru tukar orang..bajet akak katang sampai keluar dabel chin!!!

ni tak ingat kat mana samada sebelum atau selepas celah bedah..nama macam nak mencarut, tp celah bedah tu memang mengundang carutan berkilo kilo..serius payah giler sbb nk lawan arus..aku tak kire, kawan tak kawan, aku jerit je deep-pull-out sekuat2 nya konon bagi semangat supaya diorang tak amik kesempatan kat kawan2 yang struggle rowing..mmg non-stop lah..mmg kayuh kena dalam and seirama..baru whaler nk gerak..dengan panas tok sah nk cakap le..lapo satu hal..penat tok sah cakap..tapi sentap jugak sbb ada yang rowing mcm nk pergi bercinta..tak dalam, pastu bila nk ganti tak bagi plak tu..bila ingat balik mmg klako tapi time tu angin jugak..

Abang katang tu mmg non stop rowing..5 jam perjalanan, 5 jam la dia rowing..,hebat kan..panggil katang sbb mmg dia body builder..and asyik nk menang je..sbb tu watch kitorang tak benti makan..just ngup ngap apple ngan biskut je..Nampak tak semua muka dah penat..rasenye ni dah nk sampai..angin kuat..bila angin kkuat kiorang tak rowing..angin bayu membawa whaler kami ke destinasi just control layar je..



destinasi whaler adalah ke Pulau syawal..Jangan ingat pulau cantek ye..Mmg hazabun pulau tu..Banyak lalat ya ampun,.ko letak sekejapan nasi mmg kena hurung la..Kat sana kena pasang khemah, masak sendiri..OBS sediakan semua raw food dalam dry can..mmg angkut segala mak nenek air dalam whaler..so masak le reramai..masa whaler, nasik watch kami mantah..naseb ada roti leh cicah kari..huhu..mandi kat situ mmg menyeksakan..dah le pantai tak cantik, kena mandi perigi plak tu..tempat berak toksah cakap..mmg kena gali-tanam-sendiri..pepandai la ko cari pot ajak kawan teman..nak kencing malam b4 tido pun tepi pantai je..haha..bocor rahsia..tapi kat situ la ko boleh tgk kesetiaan kawan, sape kencing laju, sape kencing senyap, sape kencing bunyi deras, sape kenicng banyak..haha..klako kan..mmg takkan lupa sampai mati..
Untuk malam, setiap watch kena gilir2 jadi ape entah nama, tapi kena berjaga malam and pantau kawasan..kot ada orang or binatang ceroboh..ada yang tak tido kat dlam khemah sbb panas, so dengan sleepin bag tido luar buat unggun api bebeso2..serius best!!

Whaler ni banyak menguji kesabaran, sbb ko akan tgk true color kwn2 korang..Kekedang stress juga melayan perangai masing2..tp belum tentu orang tak stress ngan perangai kita kan..so folo je la..kat sini ko dpt tgk kawan ko yang ckp bedego dego tapi hujong2 hampeh je pun..Proud to say, watch kitorang berjaya sampai first ke pulau syawal sebab kegigihan semua watcher and tekanan dari abang katang..haha..tapi puas hati..dalam tempoh 5 jam-non-stop-whaler, kami gain experience yang tak boleh dibeli di mana-mana..

Soalan..nak repeat whaler??! Its a big NO to me la..nk whaler pun relax-relax and dekat sikit..takde lalu celah bedah..maybe celah lain..haha...tp whaler mmg best!!!

2nd activity is kayak...
Dalam album macam takde pic kayak..sayang sangat2..Kayak pun best..Sebab aku dapat pair dengan Captain-aka-rumet-tersayang..Nurul!!..walaupun dia watch lain tp b4 nk partner ngan dia tu memacam konflik..haha..Disebabkan aku tak reti kayak and first time kayak, at 1st dpt partner ngan ada akak ni, satu watch, tapi memasing 1st time pegang kayak..aku dah le bangang, bila bagi arahan kat dia utk pusing belakang kiri kanan, dia boleh buat pusing tang lain,,tpi konfiden nyahut..aduyai..mmg takleh jadi,..lepas deal itu-ini..akhirnya dapat partner ngan nurul..Tp bagi aku task agak tough sbb as captain ko kena cepat, and kawal grup meaning that takleh laju sangat, ada masa kena laju sbb maybe nk bagi arahan kat navigator..dapat plak si nurul ni yang dah mmg expert kayak yang dah sampai ke thailand kayaknye tu.lap dahi juga..tp yakin je arr...papepun teknik and tenaga kena ada..gituuuu..




Ni masa baru lepas pemilihan sape captain, navigator, sweeper bagai..

Tak ingat bila..sbb watch kitorang ada kamera, sokmo amik gambo tp time kayak tak bawak sbb empunya kamera takde dry bag, so takot basah..padahal leh je sumbat kat memana..haha


Alhamdulillah, masa kayak semua went well..secara masuk-bakul-angkat-sendirinya, aku banyak membantu nurul utk dia jadi captain yang disegani..puihhh...tp ok la, dia kata kayuh laju, mmg laju kitorang pegi sbb nk ke depan belakang..nak kejo navigator yang laju, nak sweep orang2 kat belakang supaya cepat and seiring..mmg payah jugak sbb ramai..approx ada 25 kayak kot yang ada and kitorang kena dok dalam diamond grup..meand depan (navigator) akan control, blkg sweeper, kiri kanan nama apa entah and captain akan mingle..bukan semua pandai kayak,,just imagine la, yang cepat satu hal, yang lambat satu hal kena tunggu..

Kayak tak lama, dalam sejam setengah dah sampai..mmg tak puas..waaa..aku nk kayak lelama..tapi nebes jugak bila ada ombak..mmg la dah training bila kalau kayak terbalik..tp xnak la kan..mak dah le jenis takot air...

Pulau masa kayak (tak ingat nama) mmg cantek walaupun tak cantik habis..tp boleh mandi..berebut-rebut orang tak nak masak or nak masak cecepat sbb nk terjun laut..takde lalat pun..and kali ni lebih terancang bila 3 watch makan sekali ala-ala nasi ambeng, duduk sekali malam tu..kongsi makanan..malam b4 takde pun..maybe sbb penat whaler..kayak tak penat sangta..sbb tak brp penat mlm tu lepak lama sikit..lepas aktiviti reflection, kitorang main game, ape nama lebih kurang macam dare to confess..owh aku buat nama sndri, tpi gaya main pusingkan botol sape kena tuju kena jawab soalan yang ditanya..tp jawapan kena real and tak tipu..so memacam la soalan sialan kuar dr mulut memasing..tak kire laki pompuan semua mmg cam naharommmm...

malam tu semua terbongkang luar khemah je..sbb panas dlm khemah..
esok kayak, tukar orang pulak jd captain, navigator bagai....

Last akiviti is solo camp..which yang paling aku takot..paling malang pulak, coach kitorang dpt undi tempat yang paling atas and paling hujung..so mmg masuk hutan yang agak ke dalam and hujung sekali..huhu...aku nyaris2 kena yang paling hujung..tp sbb dpt kat orang lain, turun balik, tpi turun balik pun bukan tempat best, lagi teruk kot..mmg gerun dan scary the movie..ko bayangkan tempat mak masuk ceruk, b4 masuk tu macam ada laluan pokok-pokok yang seram, yang tidak menampakkan kawan2 lain, baru jumpa location..dah le kecik, menjunam ke bawah plak tu..alahai..time tu dah kol 6..mana nk dan pasang api, nk masak, nak pasang khemah..mmg aku kalut time tu..orang lain dah sedap2 makan megi/nasik, aku sibuk nk hidupkan api..dah le tak reti..huhu..mmg azab..solat asar dan magrib ggih lagi kat luar khemah..tapi time isyak mmg aku solat duduk kat dlam khemah..entah diterima ke tak..air yang bwk 5liter je..itu la kalu ko nak kencing, berak, masak, amik wudhuk..Masa asar tertumpah skit..alahai..sayang weh,..malam tu plak kitorang kena tulis surat tentang solo camp..alamat sendiri..haha..tp until today tak dpt lagi surat tu..orang lain dpt dah..klu dpt entah sanggup ke tak nk baca..

Petang tu masak nasi, tapi sbb api tak berapa nk ada, nasi mentah..gigih masak kari,,makan juga..tp bila teringat suami ngan anak2, terus hilang selera..ikat sampah ketat2 and letak sebelah tmpt tido which dalam khemah sbb takot babi hutan datang..haha..


dengan bertemankan torchlite kecik, lepas tulis surat, 9,30 dah tido..gigih telah ubat sesema walopin tak sesema dgn harapan ngantok..tp lepas pusing kiri kanan tak tido juga..entah kol berapa dpt tido..tp setiap dua jam mst terjaga..iingatkan dah siang..rupenye baru kol 1130,kang jaga lagi kol 1.30, pehtu 3.30..sakit hati weh..dalam khemah tu mmg panas..takde makna angin sejuk hutan..dah le panas, sebab takot ada ular, kala jengking bagai, sarung jugak dalam sleeping bag siap berstokin..haha..mmg sauna weh...sampai ke pagi sauna..

Masa kol 3.30 kot, aku dgr ada benda bunyi2 kat plastik sampah yang letak kat kepala, tapi macam nk layan sangat..ingatkan ada binatang mcm ulat usik ke apa..lama jugak dia cucuk2..tapi buat tak reti je..rupenye malam tu, watch aku yang lain which yang dok atas skit (tak jauh pun) mmg kena kacau..fuhh seram weh,,,rupenye lagi, mmg ramai kena kacau mlm tu..tp budak2 watch aku mmg takleh blah la cite diorang..kalau kantoi aktiviti dirang mlm tu mmg da[at sijil kehadiran je kot..maybe sebab ada sorang member tu dia start period, so mmg best la benda2 ni nk dtg kan..tp yang dok nyocok2 plastik aku tu tak pasti plak mendenye..syukur jugak masa solo camp aku tak pk benda lain selain binatang/serangga..syukur sesangat..klu tak mau jugak aku lari ke camp orang..haha..

Solo camp sangat menuntut kesabaran yang amat sabar..bila ko dah ditempatkan lokasi memasing..mmg tak leh bercakap dengan sesape pun, even ko nampak kawan ko pun tak leh ckp..tp bohong arr xckp..pepandai la ko nk hidup dalam tu..jgn sampai kantoi sudah..
Bangun pagi kol 6 gitu,, cecepat bangun, and kemas khemah..tgk ada member yang siap pasang unggun api..mmg kena buat ke??aku dah xmampu kot..mampus kat ko la..nk markah sikit ke apa..janji aku nk turun cepat..dengan tak mandinya (solo camp mmg tren tak payah mandi..haha), kitorang turun sesama..and macam biasa tggu coach kat bawah utk sesi reflection..time ni xde sape pun confess pape..cuma ckp yang ok2..klu tak ok pun still cover2..giler ape nk cerita semua kan..tp masa balik (kena jln kaki dr hutan ke kem OBS) memasing bukak cerita..baru la aku tau cerita-seram-malam-tu..hihihihihi (ketawa ngilai)...

Ni baru habis sesi refleksi..habis merdeka la sbb obs is almost end..semua orang berjaya tamatkan OBS tanpa sebarang kantoi..haha..

watch last sampai..so posing hbs depan sign OBS..nampak tak semua muka burn..


Tengah hari tu kitorang ada penyampaian sijil lulus cemerlang gemilang OBS..

Seriously, OBS antara modul DPA yang paling best, ohsem and unforgetable dlm memori..im willing to come again, but with light acticity..haha..maybe faktor usia..kahhhhhh

And im proudly say that im an EX-BOUNDER!!!

Thank you..

Esok2 update pasal bomba pulak..



1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)