Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 26, 2013

Jalan-jalan p keroje

Salam semua,

Last week ada kerja kat Lembaga Pelabuhan Klang aka Port Klang Authority (PKA).
Memula nk p macam taku2 sebab dok pikirkan PKFZ yang tak setel2.
Ape kena ngena entah sebab bukan nk p PKFZ pun.
Cuma negeri semacam..Keji jugak!!
Perjalanan dari ofis ke Port Klang went smoothly sbb cuti sekolah kot.
Walaupun diorang kata maybe jem giler depan ofis diorang due road construction, tp alhamdulillah, less than 1 hour dah reach.

Dari pagi sampai tengah hari buat la keroje.
Ape keroje nye..keroje la..kehhh
Masa diorang bagi breakfast, sambil makan sambil sembang
And diorang tanya boleh siap 'keroja' pukul berapa?
Kami bgtau by lunch dah boleh setel if all the docs ada sbb mudahkan keroje.
And dengan happy nye En Adnan, Finance Manager tanya Capten Kamal wether boat ada ke tak..
Dalam hati dah pk memacam.
Diorang nak arrangekan satu short trip jenguk-jenguk ports.
Wow..
Ape lagi, mak esaited tak hengat..
Ye la dah lama kot buat keroje ni tp x dilayan begitu..eceh..ngada ko kan..

As expected, dapat siapkan keroje by tengah hari and PKA bwk lunch kuar dari buliding diorang.
Kitorang pun membontot PKA p Royal Selangor Yatch Club..
Hehe..Never heard and never been there.
So diorang treated us bih lunch (big sbb im on diet..puihh)..
Paling best was desert nya..
Ala-ala banana split tp pisang nye digoreng rangup with ice cream
They said desert ni mmg specialty club ni..wahhh,..
dah tak terkira kalori yang terbenam dalam perut..
Takpe la anggap ini satu kemenangan pada diri sendiri sbb dah berjaya kawal makan sebelum ni..
(padahal tak kurus2 juga!!)
**pic gorpis + ice cream nan ado..bayangkan je la gorpis dgn tepung adabi + chocolate ice cream)

Lepas makan, misi pusing2 port klang pun tiba..
Elok plak time tu dah mendung..konon harap tak hujan sebab diorang kata sini mendung manjang tp tak hujan..sudahnya hujan juga time kitorang round port klang..

PKA bwk tgk northport and westport je..utk southport tak pegi sbb jauh ke dalam.
So, let the pics do the talking hehhh..

Ko mampu naik boat pakai tudung tingkek tingkek..kikiki

thumbs up sesaje..apa yg good eden pun xtau

peace pulok..ni dlm boat..
captain kamal tgh bagi penerangan this and that

from inside 

kan best kalau aku ada private boat..pfftttt

Yang tudung merah ni (apa-nama-tak-tau-main-sembang-je) penah keje kat northport.
Dia kata bonus kat sana paling min is 4 bulan.Giler tak..
Itu minimum..kalau westport tak tau la..10 bulan ada kot
sebab antara southport, northport dgn westport, northport la paling kebelakang sikit prestasi in term of TEU's kontena semua..
westport masih boleh expand biz since ada lagi ruang.
Northport mmg dah cramp..tempat agak kecil and kedalaman laut x sedalam westport
so kapal2 besar susah nk berlabuh..even dah buat pengerukan pun utk dalam kan dasar laut, becoz of nature tetap akan mendap balik and back to normal.
nak explain lebih mak tak pandai..tp itu la serba sedikit cerita..

ntah apa pic ni



kren tgh bekerja


kembang setaman dik non..

kat luar ni panas kot!!
bahang walaupun ada angin laut tp sebab dekat ngan enjin, panas wehhh

Us berbackground kan northport.
PKA kata kalau kren tu (pic belakang) terangkat je,, takde koje la tu..means takde kontena nk diangkat cum xde kapal singgah..

terbang2 tudung tingkek2 cap ayam ahkak tu


Waktu nk balik kitorang pass 1 kapal cruise..Singgah kat port klang.
Bersidai mat salleh
 tp x amik pic..
tak larat..dah ponek..maleh nk masuk and kuar balik amik kamera cap ayam..

Ok tu je la nak cerita pasal keroje pada 19 Nov 2013..
This coming 9 Dec kita terjah penang port pulak..

**Port Klang is listed no.12 in world port ranking
Tanjung Pelepas Port listed behind Port Klang which is no.18 if im not mistaken..

4 comments:

mommy nazeef said...

waaahhh...menarik betul keje awak ye. awak keje kat mane?

dalilarahmad said...

Mike dah kenapa mommy nazeef..kehkehkehhh...
pemilihan agensi adalah penting juga sebenarnya...
jom ke penang port plak!!!

eniz said...

wah best nyeeee...part bonus paling best ehehehe

Pradeep Singh said...

Nice and more reachable blog. Kindly update about some Modular Kitchen Designs In Chennai & Modular Kitchen in Chennai Company