Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 23, 2013

Birthday Bash Our Little Angel

Happy birthday to you..
Happy birthday to you..
Happy birthday to shishaaaa and manda
Happy birthday to you..

**applauseeee..wink wink..

Tahun ni ada rezeki lebih sikit, kita buat birthday kisya a.k.a shisha agak meriah. Kasi dua-dua merasa la kan. Baru adil. Kebetulan pula birthday kisya selang seminggu dengan birthday anak kakak - amanda which is diorang ni sama umur, ok fine kita pasang khemah. Dan kebetulan juga untuk September babies (errkkk), ada lagi dua orang – Atok and Pak long. Kita kasi kelohom semua sekali. But somehow the birthday bash is more dedicated to the toddlers la ofkos kan..

Untuk pemilihan tarikh mmg sangat memeningkan bila incik suami yang kerap sibuk dan kerap outstation. After satu tarikh ke satu tarikh, after confirm and cancel finally kami pilih 28 September 2013 as the actual date untuk buat birthday party. Kengkonon a week before tu we had ample time to do all preparation ie ordering foods, buying this and that, packing goody bags, set the theme and what not. But en dup i did all alone sebab last minute incik suami kena ke PD replace bos kesayangan (read : annoying) untuk ke bengkel.5 days ok.Macam nak pengsan dengar. Terus hilang mood nak berparty.Luckily this event JV dengan kakak, so xde la helpless sangat.

Memandangkan mood pun dah ke laut, checklist sepatah haram xde.Main redah je nak beli apa.Agak-agak terpacul kat kepala, tetiba dpt ilham ke then shoot ke kedai cari.Supermak sangat!! And ofkos the limitation time to find things mmg sangat2 menguji. I only had time during lunch break je or before 6.30 pm before pickup the imans at nursery untuk cari barang.Lap dahi ok.

The first thing yang memang nak sangat buat untuk birthday kisya dan manda is candy bufet..Sangat sangat teruja bila tgk candy bufet yang ada tema mcm elmo, barbie, thomas etc. Belambak servis untuk candy bufet ni. Tapi harga dia yahampun..boleh setel satu kenduri tahlil! Antara ada duit ngan takde je.And becos of budget constrain, kita buat sendiri la.Mana yang mampu. Lagipun lagi seminggu nak event mmg payah nk cari and harga boleh jadi berganda-ganda kan.And 1 more thing, nk letak chocolate fountain.Tapi harga sewa sangat la jahanam.Paling murah jumpa pun RM400++.Cancel.So kakak decide dia just buat chocolate untuk dimatchkan dengan mashmelow.Setel.

After google menggoogle, blogwalking jumping bagai, terjumpa satu blog (tak ingat apa, but thnx lah ye) dia beli party stuff kat satu kedai ni and the price is cheaper than others yang dia survey. Great! Bila tgk lokasi kedai, yahampun belakang rumah je.Apa lagi menderum la ke sana and beli few things yang patut. Im not sure wether the price is cheap or not but can name this shop as 1 stop centre la.Just name it, insyaAllah ada.

The best thing is part designated ballons tu (tak-tau-apa-nama) yang kena masukkan gas helium kasi terbang terbang.Sangat sangat variety.Me boleh stare dekat situ lama giler sebab sangat terpegun dan jakun kot sebenarnya.Padahal yang nk beli dah pilih pun.Haha.Tetibe time tu memacam idea nk buat utk event2 lain macam anniversary ke, birthday ke.Range harga is RM10 – RM35.Untuk belon sahaja.Untuk gas ikot saiz belon yang dibeli. Lagi besar lagi mahal la.So i took ballon yang ada nombor dua which is not too small not too big.Just nice la.Harga is RM17.90 (harga gas RM5). Kalau yang betol2 number 2 design harga RM33++(plus gas RM12).So pilih ikot cita rasa dan isi poket memasing.
 Ni antara barang-barang yang dijual.Memang sangat mengujakan okey.
Biasa la zaman dulu-dulu mana ada benda2 macam ni.Kalau buat majlis birthday setakat ada kek, goreng bihun, waffle yang ala2 wei fang tu. Nak up sikit pun maybe ada kfc. Tapi jemputan tak ramai la.Mahal kot
Ada mask ie spiderman, ironman, pirate.

Ni party banner.Kalau ada cartoon theme, boleh la beli yang ni.Tapi kalau cartoon2 latest macam minion tu mmg xde.Yang tu special order la kot.Harga pun special gak.

For those yang berminat boleh terjah sendiri ke kedai ni
Glowing Party House
03-87414445
Jalan Reko Sentral 1 (dekat downtown jalan reko kajang)

Menu kali ni ada masak sendiri dan order je.Satu sebab tukang masak pro (atok) dah pencen. Tak berapa sihat, so tak payah susah2, kita order je.Tema makan is hi-tea. Lite lite je menu.No nasi.Event pun ada tema color which is purple.Tema pepel ni pun satu hal, baju bebudak semua pun dah kecik, they are getting bigger kan, dah satu hal nak cari.Dah alang-alang tu sekali kan je la baju mak ayah nye pun.Tanjat la incik suami bila ada baju pepel lagi.Pulak tu gigih hangkut bebudak ke Parkson cari baju. Terpaksa langgar pantang kuar malam.

When there are no proper planning, on the actual day, agak chaos gak la.Cuaca pun panas bahang, and aour porch mmg xde kipas siling. So lepas zohor menderum sekejap ke reko sentral caari stand fan.Tak pasal2 terbang duit tapi ada la fungsinye untuk next2 event.Plak tu pegi ke kedai party tu balik untuk masukkan gas dalam belon. Untuk tidak bagi bebudak berebut belon sebab ada satu je, ummi beli la dua xtra belon biasa yang dihelium gas kan. Dapat la sorang sebijik. Balik je terus kelam kabut nak bersiap plak.The imans babahnye siapkan.Tapi ye la tangan lelaki, birthday girl dah comei2 pakai skirt tapi suar kecik tak disarungkan sampai ke sudah tak pakai.Alahai.Sedih ummi ngenangkannya.Rambut basah2 nak diikat.Secoet je dapat.Ujong-ujong lepas kan and pakai dia cekak telinga mickey mouse.Done.


So ini je la candy buffet nye.Simple sangat.Plus tuan rumah mmg tak sempat sangat nak deco bagai.Itu pun mintak tolong adir ipar buatkan.By right kek kuarkan dr kotak and put in the middle, tapi since tetamu (espeacially cousins) datang before kami bersiap. What to do, gasak je la..Macam ni la being tuan rumah and penganjur event.Tangan macam sotong.
Yang ada atas meja is birthday cake, blueberry cheese tart, marshmellow, jelly, sweets, cuppies, jelly beans.
Cake, cuppies and cheese tart made by my sister.

Precious picture. Birthday boboi!


As usual bila ada orang-orang tua ni, diorang takkan la nak menyanyi lagu birthday kan.Haruslah dimulakan dengan bacaan tahlil ringkas dan doa selamat.
Nampak tak topi abang iman pakai tu, tu untuk adik sebenarnya. For girl, sbb ada reben tapi iman, tau je la..semua nk rembat.Nasib la adik ada cekak bling bling


Time ni dah start makan.Tak sempat snap makanan sbb mmg sangat kelam kabut.
Menu yang ada mee rebus, bihun goreng, satay, murtabak, kuih muih and buah-buahan.
Mee rebus made by kakak and bihun by me (errkk)
And rezeki plak, cousin yang datang ada juga yang bwk kuih untuk top up menu.Thanx kak hasni!


The birthday cake!!
Sangat colourful macam sayang nak makan.My sis yang buat (byk lagi dia buat food dari tuan rumah..lol)
Theme is powerpuffgirl.
Based cake chocolate and butter cake.

Cucu perempuan ada tiga. So kena la beli setiap sorang satu cekak bling bling.
Kang ada yang merajuk tak bercakap plak..kikik..refering to Hawa

Nampak belon nombor dua tu.Itu la belin nya.
Belon tu masa org tgh baca doa boleh terlepas dari tali.Si iman la ni.
Naseb tak meletop kena kipas.


Supaya kek tak jadi macam bukan kek, kita cepat2 kan upacara potong kek.
Sauk je sape yang sempat.
Iman tu mmg suka potong kek.Sibuk jugak nak potong kek adik
Birthday girl- Iman Kaiyisyah dengan senyuman mengada-ngadanya.
Credit to auntie zaila untuk pic ni.

Birthday girl lagi sorang. Amanda Anissa bersama kak hawa
Good thing about Manda is dia boleh survive kalau orang ramai2 ni.
Adik isha mmg tak dapat le.Nak merap aje ngan kami.
Penat hoihhhh..

Antara gambar lain:

Goyang haih..
Gambar berempat nan ado.Iman asyik main je.Bila ada, ummi nye plak takde tak pun babahnye melayan tetamu.
Time ni dia ngamok.Entah nape.Dah le tetengah tetamu datang - nak balik, tetiba je ngamok.
Cubit kang baru tau.


Belon2 terbang. Kalau belon biasa dia charge RM3 sebijik (include gas).
Kami beli dua bijik je masa ke kedai tu.Pink and green.
Ujong-ujong yang pink Pak Su nye terlepas or sengaja lepaskan.
Yang nombor dua tu tak tau p mana,Tak tau sape tapau.
Lantak le..
Abaikan kain sebakul kat belakang tu

Ok.itu je nak cerita pasal event Birthday adik Kisya aka Shisha dan Adik Manda. InsyaAllah ada rezeki lagi, kita buat lagi.Frankly speaking, to organize event2 macam ni mmg la kena plan bebetol supaya went well everythg and tak kelam kabut. But i'm truly thankful to my family especially my sister to make things happened, and the rest of my family for helping during event and cleaning up the house after event, my cousins, my colleagues yang sudi hadir (yang tak datang tu mmg nak kena..haippp), and all my neighbours yang memeriahkan majlis. Diorang ni kalau datang mmg lepak lelama walaupun jiran sebelah menyebelah. Biasanya event2 macm ni baru sempat nak dok gebang pun. Hari biasa setakat angkat tangan say hi je.

To birthday girls,
Semoga dikurniakan kesihatan yang baik,
Membesar dengan baik, jadi anak yang taat pada ibu ayah, Allah dan orang tua.
We love u so much.

To birthday boys but no so boys
Semoga dimurahkan rezeki, kurniakan kesihatan yang baik
Semoga sentiasa dirahmati Allah swt dan sentiasa berada di bawah perlindunganNya serta dipanjangkan usia.












5 comments:

~farah~ said...

heppy befday imanss!!!

Moonchild said...

hepi bday kisha..comei sgt..
dal,candy bufet mmg mahal kan,,tingin gak wat sendiri tp x kreatif..

glowing party house said...

AsSalam.. nanti kalau nak cari barang party dan belon terapung helium, leh la singgah di cawangan kami di Bangi Sentral sebelah Butik Felinna tu.
or boleh jugak di cawangan kami di jalan reko sentral dan juga usj21.

Glowing Party House
Party shop.

www.facebook.com/glowing party house
insta @glowingpartyhouse

Amir Khairol said...

salam.boleh pos tak belon...
wsap saya
0125866649
amir

Amir Khairol said...

salam.boleh pos tak belon...
wsap saya
0125866649
amir