Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 6, 2012

Both IMAN yang macam macam

Salam semua,


Dah lama sangat tertangguh nak cerita pasal both my iman yang makin hari makin cerdik, bijak, dan yang penting macam macam perangai.


Ok. kita pergi ke iman besar dulu


1. Iman dah satu tahun 7 bulan (almost 8mths dah).Dah makin berat..fuhhh..berpeluh jugak kalau dokong abg iman ni (selalu babah le). Yang ummi plak selalu kena hangkut both iman dr atas turun ke bawah..dah jadi supermak!!

Ball ni yang ke berapa puluh entah..asyik ball ball ball..
2. Cakap ?? masih belum lagi.huhu..panggil ummi pun 'Ta'.Skang ni dah berjangkit ke babah pulak.Semuanya dipanggil 'Ta'. Tapi lately dah keluar sikit2 panggil adik something like 'sha' or maybe 'cha'..lebih kurang la..Asyik dok dengar kitorg panggil kisya/icha..dia pun ikot.Dog..cat..dah dengar dah bunyik sikit2..


3. Selera makan dah kembali.Kalau pinggan dia ummi tak letak atas meja (baru letak lauk, dia dulu dah sibuk2 nak naik kerusi makan), dia pulak yang ke dapur dok tunjuk2 rak pinggan.Memula dulu tak paham.Rupenye nk pinggan.Ok, i got it!!
time ni bangun tidur terus ngadap chicken wing..berlemuih...tangan kiri!!
4. Nasi nak ceduk sendiri.Kalau terlebih rajin, nasi ummi babah dia tolong cedukkan jugak. Kena cepat2 amik lauk before iman 'main' lauk tu. Perangai yang ummi perasan, biasanya dia akan main-main dulu dengan makanan tu, pastu last baru makan. Agaknye nak amik feel. Tangan kiri kanan semua guna.Ok yang ni ummi kurang gemar.Tp dia baru nk belajar kan.It's ok. Bila habis makan, end up with sepah-nasik terabur sana sini-kerusi basah dengan air tumpah..fuhhhh..anak nak makan punye pasal, rela kan je..


5. Suke berebut penyapu dan penyodok dengan ummi.So last2 ummi bagi dia sebatang, ok, silakan sapu.Dah besar jangan tak tolong ummi ye sayang.


iman mmg rajin menyapu..macam atok nye juga..org jawa mmg rajin..yeayy!!
6. Mat smart!! ini gelaran babah bagi. Sebabnya, satu malam, ada la dalam 2 - 3 pasang baju dia nk salin. Iman hari tu dapat byk baju from my colleague, bile dah byk sgt, ummi bekalkan baju cantek2 utk pakai kat nursery. Yang akak tu ingat malam nk berjalan, dipakaikan bila nk balik. Start dari hari tuh, asyik nk menyemart aje la abang iman ni. Nak pakai baju cantek2 je.Plak tu ada je baju faveret dia.Kadang2, dah pakai semalaman, nk sambung pakai esoknya pulak..kadang2, bila balik dr nursery terus ke almari baju tunjuk nk tukar baju..terpaksa la layan kan..kang ngamok pulak..aduyai..anak anak..
antara baju feveret..baju angry bird..mama bagi..
7. Gigi dah banyak dah.Geraham dah banyak tumbuh.Tu yang selera tgk dia makan ayam. Bila gosok gigi dah pandai kumur.kalau tak ditelan je air tuh.
see my teeth??? tu belum nganga lagi..penuh sudah
8. Dah boleh diharap. Cth : baju kotor letak dalam bakul, buang sampah dalam tong sampah, bukak/tutup tv, halakan remote di TV.


9. Pergi nursery tak nanges dah.Turun dari motor terus masuk sendiri..good boy! Yang paling syok, bila nak balik,macam tau2 je ummi dah nak sampai, dia dah siap standby depan pintu.Nampak je kereta ummi, terus nanges2 (ala ngade2) macam kena kurung kann, siap tangan dok keluar2kan dari gril..notti boy!!


time ni fisrt time naik train (erl)..teruja sehingga tak terkata..sonyap je sepanjang jln.
(teruja ke takut ehhh??)

10. Kadang-kadang ummi dengar macam iman menyanyi..betul ke?? ye la kot ek..tp tah bahasa apa digunakan, ummi babah tak pasti..kalau ngaji kan lagi elok..bile ummi nk start iqra' ek???


11. Dah pandai buat muka 'puss in boot'..alahai..klu tgk mata dia, nk mintak simpati supaya tk kna marah..
yang ni ala2 puss in boot la..tapi tak berapa puss..

apa yang disembangkan both iman ni, ummi tak paham pulak..maybe sedang merancang nak ajak ummi babah berjalan hujung minggu..
-------------------------------------------------------
----------------------------------------------
-----------------------------------
Ok now Iman kecik pulok..


1. Kisya now dah 5 bln 2 minggu..berat 5.8 je dik!! ape la slim benau kamu ni..bulan lepas 5.4 je..takpe, kamu gegel, kena slim cm model..ahaksss
eeeiiiii..anak sape kiut ni...
2. Umur 4bulan setengah kisya dah kedepan kebelakang kiri dan kanan!! sangat cepat kan..maybe sebab badan ringan, so senang nk rolling around..now umur 5 bulan dah bergerak maju kehadapan, dah selamat sampai dapur (nak cari ummi nye pasal..leh bau ummi ea dik??)..dah berani menyusur keluar dr bilik..bagus..bagus..
speechless..whats on my head ni ummi?? menyemak je
3. Last week ummi saje introduce kan puree pisang pada kisya..kemain dia ye tak nak..nk susu juge!!. meraung raung taknak..ok takpe..nti ummi try betik pulak..


Pesanan : sila jangan terkejut dgn muka ummi..
uik..apo ni ummi..lenmacam jek rase..
 waaa..tak mau..tak shedap..bushukkkk!!
last2, bagi jugak susu yg ummi pam .
(muka ummi dah macam gorilla bile edit bagai..giler huduh..sumpah tak buat dah)
4.Dah pandai geram..especially dengan abang iman.Kalau abang dok kacau dia, mula la buat muka geram nk gigit tangan abang, tarik rambut abang..naseb baik abang pun cool je time tu..tapi siyes..comel giler..


5.Pemakan kertas tegar!! Pantang nampak buku, suratkhabar, pamplet dan yang sewaktu dengannya, mesti dia nk capai dulu..pastu masuk mulut dan nyum nyum..sedap ummi..sambil buat muka tak bersalah.
dua angry birds..kisya bird and amanda bird
6.Kepala kisya dah hitam..yeay!! Maknanya rambut dah makin lebat..Lama betul..sian kisya, baby girl, tapi rambut tak dak..
eh..seronok le dok dlm stroller kak manda ni..
mahal ni kisya..ummi tak larat kuar duit beli stroller byk2..


7.Sangat behave waktu ummi berkursus.Tapi that night before ummi left, takleh langsung berenggang dgn ummi.Asal babah pegang je, berpusing2 badan cari ummi, pastu nanges..


8. Kisya ni sangat peramah.Jumpa orang je mesti senyum.Lebar pulak tu, sampai ternganga-nganga mulut. so suwitttttttttttttttttt.


9.Paling suka kalau time nk cuci poo poo di basin bathroom..Excited semacam..terlompat-lompat tgk muka sendiri (yang pretty cute) kat cermin..
pretty cute ehhh
10. Dah susah nk pakai diaper, baju..asyik nk pusing je..perlu bertukar ke mamy poko pants kah?? nanti ummi buat proposal pada babah ye..(kompem babah tepuk dahi)


OK..tu je kot..


fuhhh..nak buat satu entry ni pun dah peram lebih 2 minggu..ape celop!!!


hug and kisses to both my iman..and babah both iman jugak..auwwww




both my iman..luv u muahhhhh





3 comments:

~farah~ said...

baru puas baca pasal the imans...

Moonchild said...

comei sgt....nmpk mcm sume nye smooth jer walaupun ade 2 anak kecil kt umah...

hrp2 nti k.nor leh jadi cool cam dal bile bbay kecik nih dh kuar nti..hehe

+ GEE + said...

wah....sgt seronok...bile iman tu dh pndai berbicara nnt...pening umi dia nk layan...